Emotivitatea excesiva: sfaturi pentru a scapa de ea
Ti se strange stomacul, rosesti, iti apar pete rosii pe piele de fiecare data cand ai o intalnire importanta amoroasa sau de afaceri, cand ai de dat un examen important, cand trebuie sa vorbesti in public...? Lena Rusti, psihoterapeut si experta a site-ului nostru iti da cateva sfaturi pentru a controla aceste stari. Daca ai intrebari, adreseaza-i-le aici.
- Petele rosii pe gat - pot fi semnul unui eritem pudic. Nu le da importanta, pentru ca le vei accentua. Cu cat esti mai relaxata, cu atat vor fi mai putin vizibile. Ca atare, chiar in conditii de stres, respira normal, inducandu-ti o stare de echilibru.
- Gandeste pozitiv - acum te programezi catre esec, gandind mereu "o sa gresesc iar", "iar o sa ma rosesc", "sunt zapacita", etc. Inceteaza acest proces de devalorizare si gaseste lucruri bune pe care sa ti le spuni, cum ar fi: "Ma descurc din ce in ce mai bine".
- Nu te gandi mereu la simptomele fizice care insotesc starea psihica, pentru ca le accentuezi (Ex: daca te gandesti in acest moment la faptul ca salivezi, o sa incepi sa salivezi si mai mult). Nu incerca sa iti controlezi corpul. El stie mai bine ce are de facut. Lasa inconstientului procesele care tin de inconstient si ocupa-ti constientul cu sarcinile pe care le ai de indeplinit.
Cum as putea sa scap de emotivitate excesiva si "golul in stomac"?
- Expune-te la situatiile care iti provoaca emotia
- Nu confunda starea fiziologica (golul in stomac pe care il poti avea de dimineata) cu starea psihologica
- Gaseste-ti modalitati de a te relaxa si de a te simti bine cu corpul tau.
- Incearca sa vezi ce beneficii ai de pe urma acestei emotivitati (nu te expune la anumite situatii, nu face anumite lucruri, te vulnerabilizezi in relatia cu ceilalti) pentru a intelege ca ti-ai creat o modalitate gresita de a interactiona, care nu doar ca nu ti-a adus beneficii, dar ti-a inrautatit semnificativ calitatea vietii.
- Nu te feri de emotie. Emotiile sunt bune, tin de sensibilitatea si capacitatea noastra de a empatiza, de a simti. Nu confunda emotia cu starea de rau. Diferentiaza starile si incearca sa atenuezi nu orice emotie, ci doar cele care nu iti sunt benefice.
Timiditatea si emotivitatea se trateaza homeopat?
"Da, daca ea este exagerata sau agravata de anumite imprejurari sau cauze deosebite, care tin de modificarea reactivitatii organismului", ne sfatuieste dr. Ioan Teleianu, presedintele Societatii Romane de Homeopatie. Exista insa si tipologii inascute, la care efectele tratamentelor sunt mai limitate, mai adauga expertul.