Cum te influenţează gândirea pozitivă? Descoperă beneficiile optimismului
Gândirea pozitivă este o caracteristică pe care ţi-o însuşeşti încă din primii ani de viaţă. Sunt mulţi factori care te ajută să dobândeşti o gândire pozitivă, de la mediul în care trăieşti şi oamenii cu care socializezi, până la evenimentele prin care treci.
Dar, cel mai important, gândirea pozitivă este rodul atitudinii tale. Te întrebi cum te influenţează gândirea pozitivă în viaţă?Te ajută să-ţi gestionezi mai bine stresul
Stresul este omniprezent în viaţa ta şi ştii deja cât de mult rău îţi poate face. Eşti agitată, nervoasă, nu reuşeşti să te odihneşti şi ai o stare permanentă de irascibilitate. Toate acestea se întâmplă atunci când ai o gândire negativă. Dacă, în schimb, ai avea o gândire pozitivă, stresul nu ţi-ar mai da bătăi de cap. De ce? Deoarece ai putea găsi soluţii eficiente la problemele care apar, ţi-ai gestiona mai bine timpul la serviciu, ai reuşi să te concentrezi mai bine asupra sarcinilor de zi cu zi şi ai vedea viitorul cu mai mult optimism.
Te ajută să alungi depresia
Gândirea pozitivă şi încurajatoare, de tipul "hai că se poate, găsesc eu o soluţie" alungă depresia şi anxietatea, conform specialiştilor de la Mayo Clinic. Ei susţin că gândirea pozitivă mai are câteva beneficii uimitoare pentru sănătatea ta. Mai exact, optimismul reduce riscul de boli cardiovasculare, însă pentru a putea determina legătura dintre cele două aspecte este nevoie de o cercetare mai amănunţită.
Ai un stil de viaţă mai sănătos
Cei mai mulţi psihologi sunt de părere că persoanele care au o gândire pozitivă au şi un stil de viaţă mai sănătos. Gândirea pozitivă este prima piesă a unui joc de domino. Dacă eşti optimistă, nu mai eşti atât de stresată, ceea ce înseamnă că nu mai mănânci pe fond nervos, ba chiar eşti tentată să optezi pentru o alimentaţie echilibrată şi bogată în substanţe nutritive.
Când mănânci sănătos, ai mai multă energie şi eşti mai activă. Astfel, faci mai multă mişcare şi ai mai multă grijă de silueta ta.
Dar influenţa gândirii pozitive asupra stilului de viaţă nu se opreşte aici. Când gândeşti pozitiv, eşti mai creativă şi găseşti mai repede rezolvare pentru problemele tale. Iar dacă soluţiile nu apar, nu te stresezi, ci aştepţi să se ivească o nouă oportunitate. Astfel, nu eşti tentată să cazi în plasa viciilor sau a obiceiurilor nesănătose, cum ar fi fumatul pe fond nervos, consumul băuturilor alcoolice sau chiar utilizarea drogurilor.
Eşti mai apreciată de oamenii cu care colaborezi
Felul în care te percep cei din jur, în special grupurile de oameni cu care socializezi frecvent (prieteni, colegi de serviciu, şefi), poate fi rezultatul gândirii tale pozitive sau negative.
Când gândeşti pozitiv şi te comporţi ca atare, eşti mai apreciată de cei din jur. Iată un exemplu concludent de gândire negativă vs gândire pozitivă: şeful îţi cere să rezolvi o sarcină în plus faţă de cele obişnuite.
Când îi răspunzi: "Nu am mai făcut acest lucru niciodată, este prea complicat, nu cred că mă descurc", înseamnă că ai o gândire negativă, care îl va determina pe şeful tău să considere că eşti leneşă sau comodă.
În schimb, când îi spui "Este o oportunitate să învăţ ceva nou, voi încerca să rezolv sarcina, cred că pot să o duc la bun sfârşit", înseamnă că ai o gândire pozitivă care te ajută să creşti în ochii şefului şi, de ce nu, să beneficiezi de o promovare.