5 mici beneficii ale stresului
Descoperă-le!
Îl cunoaştem ca duşman, însă stresul poate uneori să ne mobilizeze, să ne facă mai deştepţi, mai sociabili şi să ajute organismul în lupta cu diverse afecţiuni generate de o imunitate scăzută, arată cele mai recente cercetări.
Stresul implică o mişcare de “trezire” a organismului, fizic şi psihic. Pe termen lung, asta duce la epuizarea organismului şi riscul apariţiei unor boli psihosomatice. Însă, pe termen scurt:
1. Ne mobilizăm fizic mai bine, întrucât stresul ne creează posibilitatea de a reacţiona mai prompt la stimuli (pe termen scurt).
2. Creşte rezistenţa fizică pe termen scurt. De exemplu, o situaţie stresantă ne poate activa capacitatea de a funcţiona în mod optim chiar dacă nu ne-am odihnit suficient, nu ne-am hrănit suficient sau nu ne-am îngrijit adecvat.
3. Creşte creativitatea şi capacitatea de a găsi soluţii şi de a ne mobiliza în funcţie de deadline-uri.
4. Procese cognitive precum gândirea şi memoria sunt îmbunătăţite în astfel de situaţii, însă poate să apară şi uitarea la termen (de exemplu, un examen pentru care am învăţat în conditii de stres).
5. Creşte nivelul de adrenalină şi poate da, în mod paradoxal, o stare plăcută, de supraexcitatie şi freamăt interior.
Învaţă să gestionezi stresul!
Sfatul psihoterapeutului
Iată câteva sugestii oferite de Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti:
- Foloseşte energia degajată de organism în astfel de momente în mod pozitiv, pentru a găsi soluţii, pentru a te mobiliza mai bine şi nu pentru a crea scenarii de panică pe care să le trăieşti ca atare
- Chiar dacă nu simţi în astfel de momente limitele organismului tău, acestea există. Acordă atenţie semnalelor şi respectă-ţi corpul şi mintea
- Nu folosi excitante nervoase când eşti cu nervii încordaţi. Ele nu vor face decât să crească anxietatea şi să scadă puterea de concentrare. Foloseşte resursele organismului tău şi ai încredere în ele
- Relaxează-te. Uneori stresul aduce tendinţa de a căuta soluţii din interior, când te-ai descurca mult mai bine dacă ai vedea lucrurile în perspectivă. De exemplu, imaginează-ţi cum te vei gândi peste 5 ani la un examen sau la o discuţie cu şeful, pentru care acum te stresezi foarte mult. Mai merită să te stresezi?
- Nu lua decizii în condiţii de maximă încordare dacă poţi evita acest lucru, mai ales dacă ai tendinţa de a privi în astfel de momente lucrurile doar raţional sau doar emoţional. Încearcă să acorzi timp pentru a putea lua o decizie în armonie cu tine însăţi, nu sub presiunea evenimentelor
- Nu intra în lupte emoţionale cu cei din jur. Stresul poate scoate ce e mai rău din noi, căci ne scad foarte mult pragurile de toleranţă. Lasă discuţiile aprinse pentru momentele cănd eşti calmă.