Supa din zarzavat
Legumele sunt produse vegetale foarte apreciate in alimentatie pentruvaloarea lor nutritiva. Supele din zarzavat se recomanda cu deosebirepersoanelor suferinde de stomac, ele fiind usor digerabile, si celor cucirculatia sanguina defectuoasa.
Ingrediente: 3 morcovi, 2 radacini patrunjel, 2 frunze varza, 1 ceapa,2 pastarnaci, 2 fire praz, 1/2 telina mare sau 1 mica, 2-3 cartofi, 3rosii sau o lingurita bulion, 1 lingura ulei, 1 lingura faina, verdeata,2 litri apa, sare.
Mod de preparare: Se curata zarzavatul, se spala, se asaza intr-ooala in care se adauga apa si se pune la foc. Cand zarzavatul este pejumatate fiert, se adauga rosiile si parte din sare, apoi se lasa safiarba la foc potrivit. Dupa ce legumele au fiert bine, se strecoarasupa. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa taiata marunt,amestecand cu o lingura de lemn in continuu. Cand ceapa a inceput sase inmoaie, se adauga faina, se amesteca in continuare pana cand incepesa se ingalbeneasca, apoi se toarna in tigaie 3-4 linguri de supa; dupacateva clocote, rantasul se desarta in oala printr-o strecuratoare. Selasa supa sa mai fiarba 20-25 de minute, apoi se adauga taitei, galusteetc. Cand totul este gata, se toarna in castron si se presara pe deasuprapatrunjel verde tocat marunt.