Trucuri mici pentru efecte mari
Reţete · Sfaturi / 30.11.-1

Ai decis sa iti schimbi obiceiurile de alimentatie si dieta? Inseamna ca marea provocare de-abia de acum incepe... Te va ajuta foarte mult daca iti vei organiza in alt mod bucataria si camara si daca vei adopta un stil alimentar sanatos. Crezi sau nu, a gati sanatos si a pune pe masa mancaruri dietetice nu inseamna neaparat a te incadra in niste sabloane!

Daca ai la indemana materiile prime potrivite, dar si "echipamentul" necesar, poti realiza nenumarate "creatii" culinare gustoase, fara grasimi si calorii in exces. Cheia este sa ai in minte in permanenta cuvantul-minune: "Putin"!


Ingrediente aparent lipsite de importanta, care sunt folosite, in mod obisnuit, pentru a adauga savoare si pentru a aduce varietate, te pot salva din incurcatura gatitului... Chiar se spune ca, daca folosesti un condiment bun, vei evita sa folosesti prea mult grasimile.

Important este sa ai in preajma urmatoarele ingrediente de baza si sa le combini cu fructele si legumele preferate. Le poti adauga si in preparatele pentru care folosesti carne slaba, obtinand astfel mancaruri delicioase, care sa iti lase gura apa!


Ingrediente de baza, clasice

Ulei de masline:
Experimenteaza noile uleiuri de masline cu arome, pentru gatit. Acestea au atat de multa aroma, incat nici nu este nevoie sa folosesti foarte mult ulei. Un ulei picant poate fi foarte bine folosit pentru prepararea unei specialitati cu crevete. De asemenea, cauta uleiurile cu infuzie de usturoi, rozmarin si lamaie.

Produsele din rosii:
Este bine sa ai la indemana mai multe varietati ale acestor produse, printre care sos simplu de rosii, condimentat cu usturoi sau cu busuioc, sos tomat sau bulion, precum si rosii fierte (daca iti plac mai mult picante, iti recomandam gustul mexican extrem de iute). Aceste bunatati conservate pot fi folosite pentru a "inveseli" retetele tale dietetice!


Bunatati usor de adaugat

Fructele uscate reprezinta o varianta energizanta si usoara pentru mese copioase si satioase. Fructele de padure uscate adauga un plus de vitamine (si de culoare!) cerealelor, terciului de ovaz sau salatelor de cruditati. O punguta de fructe uscate poate "calatori" oriunde, astfel incat iti poti crea propriile combinatii de fructe uscate, cum ar fi un "cocktail" tropical de mango, papaya si caise.

Rosiile si "inimile" anghinarelor uscate la soare pot fi folosite la paste, orez sau pe deasupra unei pizza dietetice. De asemenea, pot fi adaugate sandvisurilor cu carne de curcan sau unor preparate la care folosesti sunca fara grasime.


Condimente "creative"

Mustar de calitate superioara
Delicios si bun substitut pentru maioneza, datorita aromei, mustarul reprezinta elementul de baza perfect pentru un sos cu un gust picant caracteristic. Varietatile cat mai "exotice" sunt cele care fac diferenta atunci cand este vorba despre un sandvis de succes!

La cat de multe tipuri de mustar exista, este imposibil sa nu gasesti unul care sa fie pe gustul tau - incearca-l pe cel iute sau pe cel usor dulce.

Oteturi aromate
In orice supermarket vei intra, vei gasi numeroase oteturi care contin ingrediente hranitoare si savuroase, cum ar fi usturoiul, sau chiar sucuri de fructe, cum ar fi zmeura. Te sfatuim sa folosesti aceste oteturi pentru o salata extrem de "la moda" - cea fara prea mult ulei.

Borcane cu usturoi si ghimbir taiat
Desi este intotdeauna de preferat sa folosesti ingrediente proaspete, usturoiul si ghimbirul taiat dinainte te scutesc de foarte mult timp si unde mai pui ca au, chiar si asa, un gust extraordinar! Pastreaza aceste borcane la indemana pentru zilele in care nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru pregatiri.

Condimente

Este bine sa ai in bucatarie o mare varietate de ierburi uscate si de condimente. Elementele de baza pe care orice gospodina ar trebui sa le aiba in camara sunt: busuioc pentru orice specialitate italiana, marar pentru preparatele gustoase cu cartofi, ghimbir uscat pentru o aroma asiatica unica, frunze de dafin pentru supe si tocanite delicioase, dar si rozmarin pentru mancarurile cu specific mediteranean.

O data ce te-ai aprovizionat cu o seama de condimente absolut necesare, este foarte important sa nu te "plafonezi" - incearca sa iti extinzi "calatoriile gastronomice" in fiecare luna, achizitionand un condiment nou.

Luna dedicata celei mai proaspete "ierburi" foloseste-o fara teama pentru experimente si incearca sa ii gasesti cat mai multe intrebuintari in meniuri de mare cautare. Daca nu te simti foarte increzatoare in fortele proprii, citeste si eticheta - poate aceasta va fi o sursa de inspiratie pentru preparatele care vor fi, cu siguranta, apreciate de cei dragi!

Echipamentul necesar in bucatarie

Acum ca ai aflat cum si cu ce anume sa iti aprovizionezi camara, asigura-te ca ai in bucatarie urmatoarele cinci ustensile, care te vor ajuta sa gatesti mancaruri dietetice. "Echipamentul" acesta este si el aliatul tau in ceea ce priveste lupta cu kilogramele in plus!

Un mixer/blender

Cumpara-ti un mixer/blender cu o putere mare, capabil sa sparga gheata cu usurinta. Astfel vei reusi sa prepari mic-dejunuri lipsite de grasimi. Mixerele pot fi o foarte buna achizitie si daca este vorba despre sosuri care trebuie preparate in foarte scurt timp, precum si pentru supe gustoase.

Vase de bucatarie confectionate dintr-un material care nu se lipeste

Investeste in acest tip de vase, care vor face diferenta intre mancarurile uleioase si cele dietetice. Grasimea va ramane pe peretii vasului, fara a fi asimilata de continut. Mancarea nu se lipeste de peretii vasului, pastrandu-si atat forma, cat si savoarea nealterate.

Singurul inconvenient este ca trebuie sa fii foarte atenta in momentul in care utilizezi aceste vase: foloseste numai ustensile din plastic sau din lemn, pentru ca acelea din metal pot zgaria suprafata delicata.

Vase cu masuri

Controlul masurilor este crucial atunci cand totul se reduce la mentinerea sau chiar la pierderea greutatii... Masoara intotdeauna cantitatea de mancare preparata, precum si cat de mult ar trebui sa mananci la o masa.

Un vas in care sa pui legumele la fiert, intr-o baie de aburi

Baia de aburi este una dintre cele mai bune modalitati de a pastra prospetimea legumelor. Incearca sa folosesti aburul de la o apa cu infuzii de lamaie, suc de fructe sau de la supa, pentru a adauga un plus de savoare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro