Tehnici la masa
Reţete · Sfaturi / 24.06.2003

Astazi poti fi invitata la restaurantul chinezesc. Maine la pizza sau sa mananci clatite. Sau poate doar la o cafea? Afla cum sa te descurci impecabil in orice situatie.

Betisoarele chinezesti
Apuci un betisor de la mijloc, asa cum ai lua un pix sau un creion, si il tii cu degetul mare si aratatorul, sprijinindu-l in acelasi timp de urmatoarele doua degete. Apuca acum si cel de-al doliea bat, tinandu-l paralel cu primul. Primul bat ramane stabil, in timp ce cu al doilea apuci mancarea. Daca aceasta este servita in boluri mici, asa cum se obisnuieste, ridica bolul cat mai aproape de gura si apoi foloseste betisoarele.


Cand ai terminat de mancat, aseaza betisoarele langa bol sau farfurie. In unele restaurante cu specific japonez vei vedea ca exista un recipient special in care sa asezi betele. Sa nu-ti fie rusine sa ceri ajutor daca nu te descurci, iar daca te simti mai bine folosind o furculita, atunci cere una.

Clatitele
Sunt tot atatea feluri de clatite cate gusturi, am putea spune. O clatita servita la desert se mananca cu ajutorul unei furculite si al unei linguri. Taiatul si mancatul se fac cu ajutorul lingurii, iar pentrua tine clatita, in timp ce se taie, se foloseste furculita. Clatita chinezeasca este de obicei umpluta cu un amestec de carne, legume si sos. Se ruleaza si se mananca pur si simplu cu mana.


Cum sa bei
Sa bei cafeaua, ceaiul si alte bauturi calde din cana este normal. Iti poate fi adusa si o farfurie pe care sa asezi lingurita. Daca ai si un servetel, atunci lingurita va fi asezata cu fata in jos pe servetel. Nu este indicat sa bei dintr-o cana in care este si lingurita. Nu de alta, dar iti poti rani ochiul.

Pliculetul de ceai il poti plasa pe farfuriuta dupa ce l-ai scurs un pic in cana sau ceasca. Fie il aduci pana la gura canii si il lasi in lingura sa se scurga putin, dupa care il scoti, fie il scoti direct din cana si il asezi pe farfurie. Daca nu ai una, acum este cazul sa ceri.


Nu uita sa indepartezi si linguritele cu coada lunga sau paiele din ceaiul cu gheata sau cafea. Daca ai varsat cafea sau ceai pe farfurie, cere sa ti se aduca alta. Daca nu este posibil si ai la dispozitie servetele, atunci foloseste unul care sa absorba lichidul si lasa-l acolo pe post de burete. Este mult mai bine decat sa versi pe masa sau chiar pe tine.

Un pahar cu vin rosu va fi tinut de baza paharului. Un pahar cu vin alb va fi tinut de picior. Un pahar in care este servit putin coniac este incalzit tinandu-l intre palme. Caldura ii da bauturii tot gustul. Daca sunt masline, ceapa sau cirese in bautura, poti sa le indeparatezi cu ajutorul degetelor; este mult mai simplu insa sa astepti pana cand iti va mai ramane o cantitate mica de baurtura in pahar si maslina, ceapa sau cireasa iti va aluneca usor in gura.


Niciodata sa nu asezi paharul in casa altcuiva daca nu exista si un suport. Daca nu ai, cere unul. Daca din greseala versi bautura, nu face mare caz. Cere gazdei un burete cu care sa stergi. Niciodata sa nu introduci ceva in bautura. Niciodata sa nu sufli intr-o bautura fierbinte pentru a o raci. Asteapta, se va raci intr-un final.

Servetele
Servetelele sunt, de obicei, impaturite pe jumatate si asezate pe farfurie. Daca este unul mai mare, atunci despatureste-l. Daca pleci de la masa fara sa termini de mancat, sa nu lasi servetelul pe scaun. Lasa-l impaturit fie in dreapata fie in stanga farfuriei.

Pastele
Macaroanele si lasagna pot fi taiate cu furculita in portii mai mici. Spaghetele pot fi servite cu ajutorul furculitei. Prinde cateva si roteste-le in jurul furculitei. Poti sa folosesti si o lingura, dar niciodata sa nu ridici lingura din farfurie. Niciodata sa nu tai spaghetele. Daca iti sunt servite cu sos si branza rasa deasupra te poti folosi de lingura si furculita pentru a le amesteca inainte de ale manca.

Pizza
Felia de pizza se tine in mana cu marginile indoite in interior pentru a nu se scurge. Daca felia este prea mare, poti folosi furculita si cutitul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro