Gateste in siguranta!
Reţete · Sfaturi / De Alina Bleaja, 30.11.-1

Desi iti place sa iti petreci timpul in bucatarie, pregatind tot felul de retete inedite, aceasta bucurie s-ar putea sa nu iti mai aduca atat de multe satisfactii si s-ar putea dovedi a fi chiar o experienta dezastruoasa daca nu tii cont de cateva reguli de... siguranta. Iti oferim astazi cateva sfaturi pentru gatitul in perfecta siguranta si te rugam sa fii intotdeauna atenta, mai ales atunci cand te ajuta si copiii!

1. Evita sa lasi mancarea pe foc, nesupravegheata, pentru o perioada indelungata de timp. Preferabil, chiar deloc. Daca folosesti un timer sau orice fel de cronometru, tine-l la indemana in permanenta, sa iti amintesti mereu ca ai ceva in bucatarie care poate lua foc in orice moment de neatentie...


2. Manerele tigailor si cratitelor trebuie indreptate spre interior, nu spre exterior, atunci cand le depozitezi in raft sau le tii pe masa, in timp ce pregatesti mancarea.

3. Evita sa te apleci peste plita sau aragazul aprins in timp ce gatesti si ai grija la maneci!

4. Perdelele, prosoapele de bucatarie si alte materiale inflamabile trebuie sa fie asezate cat mai departe de zona de lucru.

5. Nu lasa in chiuveta plina cu vase murdare sau cu apa cu detergent cutite sau alte obiecte si ustensile ascutite - cineva ar putea sa se raneasca accidental.


6. Cand prepari la blender lichide fierbinti (asa cum sunt sosurile sau supele), asigura-te ca ai pus la loc capacul blenderului, apoi acopera capacul cu un prosop si cu mana, inainte de a porni aparatul. De asemenea, nu umple blenderul mai mult de jumatate din capacitate.

7. Spala cat de des posibil buretii si/sau prosoapele de bucatarie, pentru a elimina bacteriile sau pur si simplu inlocuieste-le frecvent.

8. Atunci cand gatesti, copiii si animalele de casa nu trebuie sa se afle in preajma ustensilelor sau a aparatelor electrocasnice! Cu atat mai putin in zona plitei si a cuptorului aprinse!


9. Cablurile aparatelor electrocasnice trebuie sa fie cat mai scurte posibil, pentru a evita accidentele nedorite - nu vrei sa te impiedici de fir sau sa dai pe jos aparatul...

10. Intotdeauna sa ai la indemana un extinctor de mici dimensiuni si o trusa de prim ajutor. De asemenea, este preferabil sa amplasezi in casa detectoare de fum - in special in bucatarie si in camerele in care se fumeaza.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro