Un pranz usor, pentru vegetarieni
Reţete · Retete vegetariene / De Claudia Ariton, 04.08.2008

Vara este anotimpul care declanseaza paradisul vegetarienilor. Varietatea de fructe si legume proaspete furnizeaza suficiente idei pentru noi si noi retete de mancaruri, din care putem elimina carnea...

Vara este anotimpul care declanseaza paradisul vegetarienilor. Varietatea de fructe si legume proaspete furnizeaza suficiente idei pentru noi si noi retete de mancaruri, din care putem elimina carnea. Nu sunt doar usoare si gustoase, ci furnizeaza si vitaminele esentiale pentru starea ta de sanatate si pentru vitalitate.

Fie ca sunt strict pe baza de legume si fructe, in conformitate cu stilul de viata al celor care aleg dieta vegan, sau beneficiaza de aportul de calciu din lactate, retetele vegetariene se evidentiaza prin modul relativ usor in care se prepara si prin gustul lor deosebit.

Combate monotonia unui fel de mancare adaugand diferite condimente, in functie de ceea ce doresti sa gatesti. Cele mai des utilizate condimente pentru mancarurile vegetariene (in special in bucataria indiana, celebra pentru o astfel de alimentatie) sunt ghimbirul, curry, garam masala, praful de usturoi, chilli, oregano sau coriandrul. Acestora li se adauga, bineinteles, "verdeturile" precum menta, busuiocul, patrunjelul sau ceapa verde.

Iti propunem un pranz usor de preparat, pe care il poti imparti cu familia. Retetele sunt sanatoase si iti vor potoli foamea, fara a se "simti" prea mult la cantar:

Salata mediteraneana cu fasole rosie

Ingrediente si cantitati:

1 cutie cu fasole rosie
1 rosie mare, feliata
1/2 ardei gras verde, feliat
1 ceapa mica, taiata marunt
1 graunte de usturoi, maruntit
1 lingurita patrunjel, tocat marunt
2 linguri cu ulei de masline
zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare:

Amesteca intr-un bol fasolea, rosia, ardeiul, ceapa si usturoiul. Amesteca uleiul cu zeama de lamaie si toarna-l peste salata. Presara patrunjelul tocat. Gata!

Supa crema de legume

Ingrediente si cantitati:

200 g de legume taiate marunt (fasole, morcovi, cartofi)


1 ceapa medie, taiata marunt
2 lingurite cu unt
1 lingurita cu faina
4 cescute cu lapte
1 cescuta cu apa
sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

1. Fierbe legumele in apa, la foc mediu, circa 6 minute, pana devin fragede.
2. Intr-o tigaie, incinge untul, la foc mediu, pret de cateva secunde. Adauga ceapa si caleste-o pentru 3 minute.
3. Adauga faina si laptele si amesteca bine. Apoi adauga legumele si apa. Amesteca bine si tine totul pe foc circa 4 minute. Adauga sarea si piperul. Se serveste rece sau calda, cu crutoane.

Tocanita indiana cu linte

Ingrediente si cantitati:

1/2 ceasca de linte
1 ceasca de apa
rosii taiate in patru sau sos de rosii, dupa cum preferi
1/8 ceasca de ceapa, taiata marunt
4 cuburi de telina
1/4 lingurita praf de curry
3 catei de usturoi, taiati marunt
sare, dupa gust
piper, dupa gust

Mod de preparare:

1. Pune lintea in apa, la fiert.
2. Cand apa fierbe, redu intensitatea focului si adauga rosiile, ceapa si telina. Acopera totul si lasa la fiert timp de 45 de minute.
3. Verifica mancarea la fiecare 15 minute, amesteca frecvent si mai adauga apa, daca este necesar.
4. Adauga condimentele in ultimele 15 minute de fiert. Cand este aproape gata, gusta si mai adauga condimente, inainte de a servi, daca este nevoie. Pofta buna!

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro