Reteta vegetariana
Reţete · Retete vegetariene / De Oana Grecea, 01.03.2002

Vegetarianismul a devenit o moda printre tinerele femei care adopta odieta fara carne. In cele mai multe tari europene, aproximativ 5% dinpopulatie este vegetariana, iar acest procent tinde sa creasca. Ultimilescandaluri din industria alimentara au dus la o crestere a cifrei deafaceri a restaurantelor vegetariane cu 10 - 20%. Fiecare are motivulsau sa adopte un astfel de "regim". Reteta noastra se adreseaza si ea,persoanelor vegetariene.

Termenul de vegetarian provine din latinul "vegetus" care inseamna"proaspat, sanatos si activ". Conceptul de vegetarianism insemnando viata bazata pe o dieta compusa din mancaruri pe baza de plante,de obicei suplimentata cu oua si produse lactate, apare la filozofulgrec Pitagora care crede ca acesta este conditia esentiala pentru oconvietuire armonioasa.

In urma cu 100 de ani cerealele, vegetalele, leguminoasele, fructele sicateodata produsele lactate formau baza alimentatiei oamenilor. Odatacu ridicarea standardului de viata, aceste produse au fost treptatinlocuite cu produse pe baza de carne, peste, oua si alte produsesarace in substante nutritive. Pana in anii '70 - '80 vegetarienii eraumarginalizati, considerati excentrici iar mancarea lor departe de a fi"gustoasa si placuta", in cele mai multe tari europene.
Vegetarienii sunt si ei, de mai multe feluri. Vegetarianul strictreprezinta grupul cel mai mare. Acest grup renunta la orice fel demancare ce provine de la animale si, in consecinta, nu refuza numaicarnea si pestele, dar si laptele, branza, ouale si mierea, cu scopulde a proteja drepturile animalelor.

Ovo-lacto vegetarienii nu mananca numai legume si fructe dar si unt,branza, lapte, oua.
Lacto - vegetarienii respecta aceleasi principii ca si grupul precedentdar nu mananca oua.
Iata, in cele ce urmeaza, reteta propusa de noi:

GHIVECI DE MORCOVI

250 g morcovi
500 g mazare la cutie
250 g fasole verde


Se pune fasolea curatata, spalata si taiata intr-o oala impreuna cumorcovii curatati si taiati rondele subtiri. Se toarna apa clocotitapana se acopera si se lasa sa fiarba la foc potrivit pana cand morcoviisi fasolea sunt fierte. Se adauga apoi mazarea care, fiind conservata,se va fierbe doar foarte putin.

Atentie! Apa in care au fiert legumele nu se arunca.
Legumele se pun intr-un castron si cat sunt inca fierbinti se pune pesteele unt proaspat si smantana.
Ghiveciul se serveste fierbinte.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro