De asemenea, cumpara din timp tacamurile, preferabil din plastic - sunt igienice, potrivite diverselor imprejurari si nu se sparg. Daca gasesti pahare, farfurii, cutite, furculite sau servetele colorate, este cu atat mai placut sa le folosesti. Utilizeaza cu incredere o lada frigorifica atat pentru bauturi, cat si pentru legume - este un mod excelent de a le pastra proaspete cateva ore, pana cand le vei pune pe gratar.Poti aduce mese si scaune pliante, usor de utilizat, o umbrela mare, care va aduce un strop de racoare sub masa unde vor fi asezate farfuriile cu mancare, dar si o masuta mica, pe care o poti aseza langa gratar/e, pentru ustensilele de care ai nevoie in prepararea mancarii. Un lucru indispensabil este cosul de gunoi. Ideal ar fi unul care sa se poata inchide suficient de bine pentru a nu atrage insectele. Ai mare grija sa-l amplasezi departe de zona in care se pregateste sau depoziteaza mancarea, dar nici prea departe pentru a putea fi gasit si utilizat de invitati.In ceea ce priveste alimentele pentru care vei opta in prepararea gratarului din legume, achizitioneaza tot ceea ce-ti trebuie din timp (sosuri, condimente etc.) si asigura-te ca legumele si fructele nu sunt prea coapte, prea zemoase sau nu foarte proaspete. Iata sugestiile noastre de retete de barbecue, pe baza de legume sau fructe, ideale pentru o dupa-amiaza de weekend, petrecuta in aer liber:
Legume mediteraneene pe gratar
Le poti frige pe gratar separat sau insirate pe bete pentru frigarui. Ingrediente si cantitati:2 cepe
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1/2 vanata
1 dovlecel
1 ceasca ulei de masline
1/2 ceasca sos pentru barbecue (sau condimente pentru barbecue)Mod de preparare:1. Taie ceapa in patru.
2. Indeparteaza miezul ardeilor grasi si taie-i fasii subtiri.
3. Taie vanata si dovlecelul felii.
4. Inmoaie legumele in ulei de masline si putin sos (sau presara condimentele), apoi pune-le pe gratarul incins.
5. Ardeii se vor coace mult mai repede si mai intens, in timp ce restul legumelor trebuie lasate sa se coaca pana devin fragede, timp de aproximativ 5 minute. Se servesc imediat.Ardei copti cu cascaval
O reteta foarte gustoasa, care demonstreaza faptul ca un gratar pe baza de legume poate inlocui cu succes carnea.Ingrediente si cantitati:1 1/2 cana crutoane
3/4 cana cascaval ras
3/4 cana rosii taiate marunt
1/3 cana apa fierbinte
2 lingurite masline negre feliate
2 lingurite ceapa tocata marunt
2 lingurite unt topit
3/4 lingurita praf de oregano
1/2 lingurita sare
3 ardei grasi verzi, taiati pe jumatate, in lungimeMod de preparare:1. Se amesteca toate ingredientele si se umplu ardeii grasi cu compozitia rezultata.
2. Se acopera fiecare ardei cu folie de aluminiu, urmarindu-se conturul acestora, dar lasandu-se descoperiti la capete.
3. Se coc pe gratar, la foc mediu, timp de 25-30 de minute, pana devin fragezi. Gata!
2 linguri zahar brun
1/2 lingurita praf de scortisoara
3 nectarine medii, taiate bucati
3 piersici sau caise medii, taiate bucati
2 linguri suc de lamaie
1 lingura lichior de portocale (optional)
1 lingurita esenta de vanilie
1 1/2 cana boabe mari de struguriMod de preparare:1. Amesteca untul, zaharul brun si scortisoara intr-un vas si adauga apoi nectarinele si caisele intregi, calindu-le pe gratar timp de 12-15 minute si intorcandu-le din cand in cand.
2. Se scot din vas si se scurg, lasandu-le sa se raceasca usor. Intre timp, incalzeste intr-un alt vas sucul si esenta de vanilie. Adauga fructele taiate felii si strugurii. Se serveste calda sau rece, cu inghetata.
Legume mediteraneene pe gratar
Le poti frige pe gratar separat sau insirate pe bete pentru frigarui. Ingrediente si cantitati:2 cepe1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1/2 vanata
1 dovlecel
1 ceasca ulei de masline
1/2 ceasca sos pentru barbecue (sau condimente pentru barbecue)Mod de preparare:1. Taie ceapa in patru.
2. Indeparteaza miezul ardeilor grasi si taie-i fasii subtiri.
3. Taie vanata si dovlecelul felii.
4. Inmoaie legumele in ulei de masline si putin sos (sau presara condimentele), apoi pune-le pe gratarul incins.
5. Ardeii se vor coace mult mai repede si mai intens, in timp ce restul legumelor trebuie lasate sa se coaca pana devin fragede, timp de aproximativ 5 minute. Se servesc imediat.
Ardei copti cu cascaval
O reteta foarte gustoasa, care demonstreaza faptul ca un gratar pe baza de legume poate inlocui cu succes carnea.Ingrediente si cantitati:1 1/2 cana crutoane3/4 cana cascaval ras
3/4 cana rosii taiate marunt
1/3 cana apa fierbinte
2 lingurite masline negre feliate
2 lingurite ceapa tocata marunt
2 lingurite unt topit
3/4 lingurita praf de oregano
1/2 lingurita sare
3 ardei grasi verzi, taiati pe jumatate, in lungimeMod de preparare:1. Se amesteca toate ingredientele si se umplu ardeii grasi cu compozitia rezultata.
2. Se acopera fiecare ardei cu folie de aluminiu, urmarindu-se conturul acestora, dar lasandu-se descoperiti la capete.
3. Se coc pe gratar, la foc mediu, timp de 25-30 de minute, pana devin fragezi. Gata!
Salata din fructe pe gratar
Aceasta salata va face deliciul celor care nu pot renunta la desert, mai ales daca este servita cu inghetata de vanilie.Ingrediente si cantitati:1/4 unt topit2 linguri zahar brun
1/2 lingurita praf de scortisoara
3 nectarine medii, taiate bucati
3 piersici sau caise medii, taiate bucati
2 linguri suc de lamaie
1 lingura lichior de portocale (optional)
1 lingurita esenta de vanilie
1 1/2 cana boabe mari de struguriMod de preparare:1. Amesteca untul, zaharul brun si scortisoara intr-un vas si adauga apoi nectarinele si caisele intregi, calindu-le pe gratar timp de 12-15 minute si intorcandu-le din cand in cand.
2. Se scot din vas si se scurg, lasandu-le sa se raceasca usor. Intre timp, incalzeste intr-un alt vas sucul si esenta de vanilie. Adauga fructele taiate felii si strugurii. Se serveste calda sau rece, cu inghetata.