Ciulama de pui cu ciuperci
O reteta cat se poate de romaneasca, cu ingrediente care iti vor lasa gura apa: piept de pui, ciuperci, smantana... O placere sa prepari o astfel de mancare, o placere sa o savurezi... In cel mult o ora vei termina cu "bucatareala", iar pe masa te vor astepta farfuriile aburinde. Asa cum este de asteptat, ciulamaua nu poate "exista" in absenta unor portii de mamaliga, care se serveste, de asemenea, calda. Pofta buna!
Ingrediente si cantitati:
800 g piept de pui;
300 g ciuperci (din conserva);
100 ml ulei;
100 g faina;
400 g smantana;
100 ml lapte sau supa limpede de pui (facultativ);
2 linguri marar verde, tocat;
1/2 lingurita boia dulce;
6 portii mamaliga;
sare;
piper.
Mod de preparare:
1. Pieptul de pui, spalat in prealabil, se taie bucati mai mici, care se presara cu sare si piper. Intr-un vas, se incinge uleiul si se prajesc bucatile de carne pe toate fetele, 10 minute, la foc domol. Se scot intr-un vas.
2. In uleiul ramas in vas, se adauga faina, iar dupa 1 minut, se toarna smantana, amestecand incontinuu, cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase. Daca sosul este prea gros, se mai pot adauga 100 ml de lapte sau supa limpede.
3. In sos se presara, de la inceput, boiaua dulce, sarea, piperul si mararul verde. Se fierbe totul aproximativ 8-10 minute, pe o plita, la foc domol, amestecand mereu.
4. Dupa acest timp, in sos se adauga ciupercile taiate lamele si bucatile de piept de pui prajite. Vasul se lasa pe plita, la foc domol, 15-20 de minute, pentru a se intrepatrunde aromele.
5. Ciulamaua se serveste calda, cu cate o portie de mamaliga.
Sugestie:
Se poate prepara si cu carne fiarta de pui (din supa). In acest caz, la servire, in ciulama se pot adauga si morcovi intregi, fierti o data cu carnea. Se poate prepara si fara ciuperci.
Timp de preparare:
60 de minute.
Preluare din cartea "Preparate din carne de pui" - Elisabeta Iorga, Editura Cartea de Buzunar, Util in Bucatarie, 2005.