Gogosari
Reţete · Dulceturi si conserve / 12.01.2004

Gogosarii sunt apreciati mai mult murati decat proaspeti. Si daca sunt pregatiti dupa o reteta sigura, nimic nu poate da gres. Mierea si otetul se combina minunat atunci cand intra in scena si gogosarul.

Gogosari cu miere si otet
Alegi 4 kilograme de gogosari mari si frumosi pe care ii tai apoi in jumatati sau sferturi, dupa preferinta. Mai ai nevoie de 1 litru de otet, 250 grame de zahar, 2 linguri de miere, 2 linguri de sare grunjoasa (mare), bobite de mustar si foi de dafin.

Mod de preparare:
Se pun la fiert otetul, zaharul, mierea si sarea. Cand aceasta fierbe, se oparesc putin gogosarii. Se scot, se aseaza frumos in borcane de 800 de grame (sau de ce gramaj doresti), se adauga bobitele de mustar si foile de dafin si se toarna peste ei compozitia, care intre timp s-a mai racit putin (ai grija sa nu se fi racit totusi prea mult).


Se capseaza borcanele si se aseaza in camara sau in beci. Se mai deschid la iarna, cand se vor potrivi de minune cu mancarurile de sezon.

Gogosari in sos
Pentru 2,5 kilograme de gogosari ai nevoie de 250 grame de zahar, 250ml de ulei, 250 ml de otet, 400 grame de bulion, sare, piper si 2 foi de dafin.

Mod de preparare:
Se pun la fiert uleiul, zaharul, otetul, bulionul, foile de dafin, piperul si sarea. Se lasa sa dea in clocot de cateva ori. Gogosarii se taie feli si se pun pe rand in sos, unde sunt lasati timp de 5-7 minute. Se aseaza apoi in borcane peste care se toarna sosul. Borcanele se capseaza si se fierb in baie de aburi timp de 30 de minute de la clocotire. Cand se racesc, se aseaza frumos in camara sau in beci si se mai deschid la iarna.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro