Alivenci (placinta cu malai)
O reteta veche, dar speciala si foarte gustoasa, exact din caietul bunicii!
O reteta veche, dar speciala si foarte gustoasa, exact din caietul bunicii!Ingrediente:
un litru de lapte, malai cat pentru un terci mai legat (circa 300 de grame), cinci linguri cu miere, 6-7 oua, 100 grame unt, 500 grame smantana, 500 grame branza de vaci, vanilie, coaja de lamaie.
Preparare:
Pune laptele la fiert, adauga mierea, untul si coaja de lamaie sau vanilia. Lasa sa dea in clocot. Adauga malaiul si amesteca pana se umfla si se formeaza terciul. Lasa la racit.
In timpul acesta, amesteca galbenusurile cu branza de vaci si smantana. Adauga amestecul peste terciul cu malai (daca amestecul pare moale, nu-ti face griji, pentru ca se intareste la copt). Incorporeaza albusurile batute spuma. Pune totul intr-o tava unsa cu unt si da la cuptor, incins in prealabil, circa o ora. Taie in bucati mari si serveste cu dulceata si smantana, cat sunt inca caldute.
Sfat Eva: Poti face si o varianta sarata, cu telemea in loc de branza de vaci. Evident, nu mai pui miere si adaugi in copozitie marar proaspat. Serveste alivencile sarate cu iaurt sau alaturi de mancare de varza sau sarmale.