Tot ce trebuie să știi despre albirea dinților
Frumuseţe / De Georgiana Dorobanţu, 11.08.2018

O dantură perfectă și dinții albi sunt visul oricărei persoane. Deși există numeroase metode de a-ți albi dinții, nu toate sunt eficiente sau sigure.

Soluțiile oferite de medicii dentiști sunt variante care oferă rezultate mai bune, de durată și sunt mult mai sigure decât produsele pentru albire pe care le cumperi din magazine sau online. Principalele metode albire a dinților sunt albirea cu laser, în cabinetul stomatologic, și albirea la domiciliu, folosind o gutieră și un gel special prescris de medicul dentist.

Iată ce trebuie să știi despre albirea dinților:


Există o diferență majoră între albirea la domiciliu și cea cu laser, în cabinet, dar pentru cele mai bune rezultate, acestea sunt combinate.

"Albirea dinților cu laser tratează, de fapt, suprafața dinților, ceea ce oferă rezultate foarte bune, dar care nu sunt de lungă durată. Albirea la domiciliu, cu un gel special aplicat pe gutiere (un mulaj al dinților realizat din silicon), va albi interiorul dinților, dar nu la fel de mult și suprafața. Prin urmare, atunci când sunt combinate tratamentul profesional cu laser și cel la domiciliu cu gel, vei albi atât suprafața, cât și interiorul dinților. În acest fel se obțin rezultate uimitoare, de durată, iar albirea este distribuită uniform pe suprafața fiecărui dinte", declară pentru harpersbazaar.com medicul dentis al celebrităților, Richard Marques.

Care sunt pericolele albirii dentare

Dinții fiecărei persoane răspund diferit la tratamentele de albire. "Acest lucru variază în funcție de grosima smalțului tău. Albirea dentară înseamnă albirea smalțului (nu se albesc și rădăcinile dinților), iar dinții cu smalțul deteriorat se albesc mai greu. De asemenea, coronițele, plombele sau implanturile nu se vor albi. Ar putea fi nevoie să fie schimbate după albirea dentară pentru a se potrivi noii nuanțe de alb a dinților", mai spune medicul.

"Albirea cu laser poate fi efectuată în cabinet, în timpul unei consultații de o oră. Acasă se aplică gelul special timp de 30 de minute pe zi, cel puțin trei zile la rând. Unii pacienți folosesc gutierele și gelul timp de până la o săptămână, dacă își doresc finți foarte albi", adaugă medicul stomatolog.

Ai grijă să nu exagerezi!

De obicei, pacienții cer o nuanță naturală și delicată de alb, dar alții își doresc un alb intens, strălucitor, precum al starurilor de la Hollywood. Chiturile de albire cu gel la domiciliu vin și cu un ghid pentru culoare, astfel încât să poți monitoriza cât de mult s-au albit dinții tăi. De asemenea, familia și prietenii te pot sfătui pentru că ei știu mai bine decât tine ce nuanța aveau dinții înainte de albire.

Evită alimentele colorate în timpul tratamentului de albire

"În timpul tratamentului de albire și 48 de ore după ce l-ai încheiat, ar trebui să consumi o dietă cu alimente albe pentru că este perioada în care porii dinților sunt deschiși. Printre aceste opțiuni se numără pui, orez, pește, năut, conopidă, țelină. Poți consuma și alimente bej, așa cum sunt pâinea, pastele sau cartofii. Sucurile ar trebui băute cu paiul. Vinul alb este acceptat, la fel și cafeaua cu mult lapte, dar trebuie să eviți fumatul, vinul roșu, băuturile de tip cola și alimentele care conțin coloranți artificiali", avertizează medicul stomatolog Richard Marques.

Te poți confrunta cu efecte secundare în timpul tratamentului de albire

"Este posibil să apară sensibilitate la nivelul dinților, dar este un efect temporar, care va dispărrea. O pastă de dinți pentru dinți sensibili poate reduce sensibilitatea în timpul tratamentului. Este posibil să apară o ușoară albire a gingiilor și dureri la nivelul lor, dar este un proces normal. În timpul tratamentului pentru acasă, este important să nu pui prea mult gel în gutiere și să ștergi excesul de gel de pe gingii, care le poate irita dacă nu este îndepărtat. Clătirea gurii cu apă sărată caldă este recomandată pentru gingii inflamate. Pune o linguriță cu sare într-o cană cu apă caldă și clătește-ți gura de trei, patru ori oe zi", recomandă dentistul.

Rezultatele pot dura până la cinci ani

"Pentru ca albirea să se mențină cât mai mult timp posibil, încearcă să ai o dietă ceva mai albă și bea cu paiul lichidele colorate. Mergi la dentist o dată la șase luni pentru control și detartraj."

Medicul dentist îți poate recomanda să repeți câte o ședință de albire la domiciliu folosind gutierele, care se potrivesc în continuare, și gel special, pe care să-l cumperi din cabinet.

"Dacă nu ești mulțumită de rezultate, ar trebui să-i spui medicului tău. Ar putea să-ți recomande un gel de albire alternativ, de la un alt brand, care poate avea un efect mai intens asupra dinților tăi. De asemenea, poți apela la fațetele dentare dacă dinții tăi au o culoare foarte închisă sau smalțul este deteriorat. Per ansamblu, albirea dentară este un tratament grozav și 95% dintre pacienți sunt extrem de fericiți cu rezultatele obținute și cred că este una dintre cele mai bune investiții disponibile pentru zâmbetul lor", spune medicul dentist.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro