Ochii de chihlimbar - Fascinație și mister dintr-o privire
Este captivant să întâlnești o privire de chihlimbar. Este o nuanță rară, care te învăluie și te fascinează. Află mai multe despre ochii de chihlimbar.
O privire în nuanțe aurii, calde, te întâmpină de la distanță în cazul unei persoane care are ochi de chihlimbar. Este foarte rar întâlnită, dar odată ce ai văzut această nuanță cu siguranță îți vei aminti de persoana în cauză. Potrivit specialiștilor, ochii de chihlimbar sunt o caracteristică pentru 700.000 de persoane la nivel mondial, aproximativ 0,01% din populație. Unii oameni descriu această nuanță drept un auriu cald, în timp ce alții o remarcă drept galben cu străluciri de cupru. Simpla încrucișare cu o asemenea privire te poate captiva instant, iar studiile relevă că aceste persoane au caracteristici cu totul aparte. Această nuanță rară este translucidă și modifică intensitatea privirii.
Definiția ochilor de chihlimbar
Această culoare este dificil de clasificat deoarece se poate combina cu nuanțele cuprului, cu maro, verde sau poate fi apropiată de ochii hazel. Potrivit specialiștilor, se consideră că o persoană are ochi de chihlimbar atunci când lumina refectată la nivelul irisului creează o nuanță aurie, translucidă. În unele cazuri acești ochi sunt asemănați cu cei ai reptilelor sau ai pisicilor. Deși ochii de chihlimbar se aseamănă cu ochii hazel, nu trebuie confundați cu aceștia. Primii reflectă exclusiv nuanțe de auriu sau cupru, în timp ce nuanța hazel cuprinde un spectru mult mai larg de nuanțe (portocaliu, albastru, maro, verde).
Poți obține culoarea aurie a ochilor?
Foarte multe persoane doresc să-și schimbe culoarea ochilor, iar acest lucru se întâmplă, însă nu în felul în care te aștepți.
Cele mai des întâlnite schimbări ale culorii ochilor sunt determinate de:
- unghiul luminii;
- starea de spirit;
- diferite afecțiuni sau tratamente urmate.
Cum se modifică nuanța ochilor din motive medicale
Culoarea ochilor se poate schimba permanent dacă iei un tratament pentru glaucom. În cazul în care observi nuanțe de auriu sau chihlimbar și vrei să le păstrezi, fii foarte atent la tipul de medicamente pe care le iei. Discută cu medicul tău și informează-te în primul rând dacă există consecințe neplăcute înainte de a lua o decizie.
La ce afecțiuni sunt predispuse persoanele cu ochi de chihlimbar
Persoanele cu o privire cu nuanțe aurii sunt mai vulnerabile față de efectele nocive ale razelor ultraviolete. De asemenea, cercetătorii au constatat că au un risc mult mai ridicat de cancer ocular. În aceste condiții, este recomandat că persoanele în cauză să poarte întotdeauna ochelari de soare, indiferent de sezon, pentru a preveni riscul de îmbolnăvire.
Ce alți factori afectează culoarea ochilor
Nuanța aurie poate fi determinată de acțiunea unor factori multipli cum sunt:
1. Tipul de lumină
Intensitatea luminii, precum și tipul acesteia influențează modul în care cei din jur percep culoarea ochilor. De exemplu, este mult mai probabil ca ochii să aibă nuanțe de auriu în interior decât în lumina naturală de dimineață. Dacă ești afară la ora prânzului sau în momentele în care lumina soarelui este mai intensă este posibil ca ochii tăi să devină mai strălucitori și să aibă nuanțe de cupru.
2. Machiajul
Nuanțele fardului de pleoape, precum și conturul ochilor pot intesifica tenta de chihlimbar a privirii. Fardul de culoarea ciocolatei, cel mov, roz sau verde pot evidenția „privirea de cameleon” care-i fascinează pe cei din jur.
3. Emoțiile sau supărarea
Dacă ești foarte îngrijorat sau dacă ai plâns culoarea ochilor nu se va modifica imediat, dar dacă suferi și de depresie pupilele se vor dilata, iar nuanța ochilor poate deveni mai închisă decât de obicei.
4. Obiectele din jurul tău
Culoarea hainelor pe care le alegi sau tipul de obiecte care te înconjoară pot influența și modul în care este percepută culoarea ochilor. Nuanțele de maro, albastru sau verde închis vor intensifica strălucirea ochilor de chihlimbar.
5. Consumul excesiv de alcool
Dacă depășești numărul permis de pahare la nivel de zi, pupilele ar putea să se dilate, iar culoarea ochilor va fi mult mai strălucitoare. Nu este recomandat să încerci această variantă.
Precauții
Dacă observi că nuanța ochilor tăi s-a schimbat radical fără să cunoști motivul sau dacă pupilele rămân dilatate o perioadă îndelungată cel mai bine este să te programezi la un consult de specialitate pentru a te asigura că totul este în regulă.
Culoarea ochilor este unică. Nu există două persoane care să aibă exact aceeași culoare a ochilor, cu excepția gemenilor. Deși multe persoane optează pentru proceduri riscante pentru a-și schimba culoarea ochilor, cel mai bine este să experimentezi cu lentilele de contact dacă îți dorești un look nou. În acest fel îți vei proteja sănătatea oculară în timp ce observi cum arăți cu o privire de altă culoare.