Cum îți dai seama dacă produsele tale de machiaj au expirat
Frumuseţe · Machiaj / 24.04.2019

Colecționăm de-a lungul timpului o mulțime de produse cosmetice pe care le folosim destul de rar, dar de care nu ne putem despărți.

Și pentru că îți este imposibil să-ți amintești când anume ai cumpărat un ruj și cât timp mai are până expiră, trebuie să știi cum să recunoști produsele de machiaj care nu ar mai trebui folosite. 

Deși ne facem vinovate de prelungirea termenului de valabilitate al produselor noastre de machiaj cu cel puțin câteva luni, acest obicei este unul nociv și are efecte negative asupra pielii. 

Iată cum să-ți dai seama dacă produsele tale cosmetice sunt expirate:


Nu toate produsele de machiaj prezintă semne clare atunci când expiră, dar sunt unele indicii care îți pot arăta:

- textura începe să se schimbe
- mirosul devine diferit
- emulsiile se separă
- apar schimbări ale culorii
- se formează o peliculă la suprafața produsului

"Datele de expirare sunt alese oarecum arbitrar și adesea sunt mult mai devreme decât expirarea în sine. Motivul este acela că e dificil să stabilești o dată reală de expirare. Pe de altă parte, cu cât perioada de valabilitate este mai scurtă, cu atât vor vinde mai multe produse", declară pentru redonline.co.uk medicul dermatolog Adam Friedmann.

"De obicei, produsele expirate nu devin toxice în adevăratul sens al cuvântului. Dar pot cauza iritații sau reacții la nivelul pielii. Pot avea un miros neplăcut", spune medicul.

Fondul de ten

Durata de valabilitate a unui fond de ten variază între 12 și 18 luni, în funcție de formula sa, dacă este pe bază de apă sau pe bază de ulei. Cele pe bază de ulei rezistă mai mult pentru că uleiul este un conservant natural. De asemenea, fondurile de ten închise etanș, cum pompiță, nu intră în contact cu mediul extern și au o durată de valabilitate mai mare.

Atunci când este expirat, consistența fondului de ten începe să se schimbe, devine mai gros, iar uleiurile se ridică la suprafață. Din această cauză fondul de ten se aplică cu "dungi" și nu va fi uniform.

Ca să previi expirarea timpurie a fondului de ten, evită să îl lași mult timp într-un mediu cald (de exemplu în mașină, mai ales pe timpul verii). Agită-l cu regularitate chiar și atunci când nu îl folosești.

Mascara


Dacă este folosit zilnic, durata de valabilitate a unui rimel este de doar trei luni și de șase luni dacă este folosit ocazional. Mulți oameni sunt șocați de perioada scurtă de valabilitate a acestui produs de machiaj foarte apreciat. Dar problema este mediul umed al mascarei și faptul că este propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Mirosul este semnul care îți arată că mascara ta a expirat. Va căpăta un miros neplăcut și în același timp va deveni mai uscat și dificil de aplicat. Ca să previi acest lucru, evită să pompezi periuța în interiorul tubului.

Eyeliner


Tușul de pleoape lichid are aceeași problemă ca și mascara, ceea ce înseamnă că termenul de valabilitate este de doar trei luni. Dar creionul de ochi are o perioadă de valabilitate mult mai mare. Poate rezista până la trei ani pentru că de fiecare dată când îți ascuți creionul bacteriile sunt îndepărtate. 

O peliculă albă ce nu poate fi îndepărtată prin ascuțire se va forma pe vârful creionului atunci când acesta a expirat. Ca să previi expirarea timpurie, dezinfectează ascuțitoarea cu alcool sanitar după fiecare folosire.

Blush, pudră bronzantă, pudră de față, fard de pleoape pudră


Produsele cu formulă pudră rezistă cel mai bine în timp pentru că nu conțin apă, ceea ce înseamnă că este dificil pentru bacterii să se dezvolte. Dar cu toate acestea, nu ar trebui să păstrezi produsele pudră mai mult de 18 luni. Nu uita că uleiurile se pot prinde de perii pensulelor de machiaj, fiind transferate apoi produselor.

Atunci când produsele de tip pudră expiră, se va forma o peliculă tare la suprafața pudrei din cauza faptului că mineralele din compoziția sa s-au amestecat cu uleiurile de pe față. Pentru a evita acest lucru, curăță foarte bine pensulele de machiaj și ai grijă să intre cât mai puțin ulei în contact cu produsele tale pudră.

Ruj și gloss pentru buze


Rujurile și glossurile pentru buze au o formulă grasă și nu susțin dezvoltarea bacteriilor, ceea ce înseamnă că pot rezista între 12 și 18 luni. Dar pentru că includ numeroase tipuri de conservanți, uleiuri și vitamine, va începe să se degradeze treptat de-a lungul unui an.

Atunci când rujul tău este pe punctul de a expira, vei observa mici brobonele de apă pe baton, va avea un miros ciudat și va avea o textură uscată. Pentru a preveni expirarea prematură a rujurilor tale, păstrează-le la frigider. Mediul rece va stopa degradarea ingredientelor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro