Vitamine care intineresc pielea
"Tineretea vesnica" este un miracol la care fiecare dintre noi visam. Cine nu isi doreste o piele mereu ferma, bronzata si fara riduri? Intr-o oarecare masura, acest vis poate deveni realitate. Exista trei antioxidanti esentiali care protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale razelor solare si a altor probleme: seleniu, vitamina E si vitamina C.
Antioxidantii sunt astfel conceputi pentru a neutraliza actiunea radicalilor liberi de a distruge membranele celulare. Acesti radicali liberi deterioreaza macromoleculele cheie esentiale pentru viata precum AND-ul, ARN-ul si proteinele. Afectarea AND-ului sta la baza imbatranirii premature, insa cu ajutorul antioxidantilor acesta poate fi ajutat sa se refaca.
Alte studii recente au dovedit eficacitatea vitaminei E si C, precum si a seleniului in protejarea pielii impotriva razelor ultraviolete.
Seleniul
Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si parte esentiala a enzimei Glutation peroxidaza. Ajuta la prevenirea cancerului, inclusiv a celui cauzat de expunerea excesiva la soare. Asigura, de asemenea, elasticitatea tesutului si incetineste procesul de imbatranire a acestuia prin oxidare. Alimentele care constituie bune furnizoare de seleniu sunt: cerealele integrale, fructele de mare, usturoiul si ouale.
Luat ca supliment alimentar, aportul zilnic recomandat de normele internationale este de 50-200 micrograme, lucru care ofera o protectie eficienta impotriva razelor solare. De asemenea, ultimele experimente efectuate pe animale au dovedit ca administrat pe cale orala sau asociat cu L-metionina (L-selenometionina) efectele seleniului sunt amplificate, iar arsurile solare sunt mai rare in cazul expunerii solare.
Vitamina E
Este cel mai important antioxidant din organism care protejeaza membranele celulare, mentine activitatea unor enzime si protejeaza globulele rosii impotriva substantelor oxidante, precum radicalii liberi. Sursele alimentare cele mai bogate in vitamina E sunt: uleiurile si margarinele vegetale, orezul brun, ovazul, alunele, germenii de cereale, legumele verzi, iar intr-o cantitate mica se regaseste si in carne.
Noile cercetari au demonstrat ca avand rol de antioxidant, vitamina E protejeaza organismul de radicalii liberi. Numeroase alte studii s-au concentrat asupra efectelor acesteia de a reduce arsurile solare si a preveni aparitia cancerului. Administrata in combinatie cu vitamina A reduce cu pana la 70% riscul aparitiei carcinomului.
Vitamina E grupeaza 4 substante numite tocoferoli (alfa-tocoferol, beta-tocoferol, gamma-tocoferol si delta-tocoferol), iar cea mai activa dintre acestea, alfa-tocoferolul, calmeaza pielea uscata si arsa de soare. In combinatie cu vitamina C se poate forma o lotiune cu eficienta maxima de protectie impotriva arsurilor solare.
Vitamina C
Cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai folosite in intreaga lume datorita proprietatilor sale care ajuta la mentinerea sanatatii prin revigorarea organismului. Poate fi procurata din leguminoase si citrice. La fel ca vitamina E, aceasta vitamina actioneaza impotriva radicalilor liberi, avand un puternic efect antioxidant si previne cancerul si efectele imbatranirii premature.
Cantitatea de vitamina C scade considerabil prin expunerea corpului la soare, poluare si fum de tigara!
Chiar si cea mai scurta expunere la razele ultraviolete produce o diminuare a aportului de vitamina C cu pana la 30%, in vreme ce poluarea o poate diminua cu pana la 55%!
Vitamina C are capacitatea de a preveni consecintele unei expuneri prelungite la soare care creste riscul aparitiei cancerului de piele. Un studiu recent a demonstrat ca administrarea vitaminei C in 15-30 de minute de la expunerea solara, celulele arse vor regenera. Este recomandat un consum de 500-1000 mg de vitamina C pe zi care poate fi procurat din fructe, legume si sucuri naturale. Bineinteles ca fiecare dintre noi poate sa ia zilnic un supliment de vitamina C.
In timp ce efectele benefice ale unor vitamine sunt de necontestat in cazuri de arsuri solare, cercetarile in domeniu nu se opresc aici. Pentru o utilizare adecvata a vitaminelor si a modalitatilor diverse de administrare a acestora este indicat sa consulti un dermatolog.
Mic dictionar de termeni (definitii preluate din "Dictionar de medicina Larousse", Bucuresti, Editura Univers Enciclopedic, 1998)
Carcinom = tumora maligna dezvoltata pe seama tesuturilor epiteliale. Carcinoamele reprezinta in jur de 80% din cancere;
Radical liber = molecula prezenta in anumite celule, care poseda la periferie un electron celibatar. Radicalii liberi ar fi foarte toxici pentru celule daca n-ar exista substante destinate sa-i neutralizeze (antioxidantii);
Enzima = proteina care accelereaza reactiile chimice ale organismului.