Vergeturile - tratamente si solutii
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 07.08.2012

Potrivit statisticilor, vergeturile sunt extrem de raspandite in randul femeilor, si intr-o mai mica masura si al barbatilor. 90% dintre femeile insarcinate dezvolta vergeturi in timpul sarcinii, in timp ce 70% dintre tinere sufera de vergeturi inca de la varsta adolescentei.

Potrivit statisticilor, vergeturile sunt extrem de raspandite in randul femeilor, si intr-o mai mica masura si al barbatilor.

90% dintre femeile insarcinate dezvolta vergeturi, in timp ce 70% dintre tinere sufera de vergeturi inca de la varsta adolescentei.
 
"Vergeturile sunt leziuni ale pielii ce apar ca rezultat al deteriorarii si ruperii fibrelor elastice si al reducerii sintezei colagenului pe suprafata tesutului cutanat unde se gasesc. Profunzimea lor atinge, de cele mai multe ori, toate straturile pielii, fapt care explica de ce tratamentul le poate doar ameliora aspectul, insa nu le poate indeparta complet
", aflam de la medicul dermatolog Andra Cristea.

Vergeturile nu implica probleme de natura medicala, insa reprezinta o reala problema de natura cosmetica.

Acesta este si motivul pentru care putem vorbi despre o adevarata industrie creata in jurul inesteticelor vergeturi: creme, lotiuni, tehnici de masaj, terapii.
 

Cosmeticele anti-vergeturi - efectul "intepaturii de albina"

 
Cu toate acestea, realitatea este diferita de ceea ce credem atunci cand apelam la tratamente minune pentru a scapa de vergeturi.

Vergeturile reprezinta rupturi in structura de rezistenta a pielii. Aceste fibre nu se mai pot reface, astfel ca putem vorbi despre rupturi permanente.
 
Tratamentele medicale minim invazive, precum peeling-ul chimic, lumina intens pulsata, mezoterapia si terapia cu laser nu fac minuni, ci pot oferi doar o imbunatatire a aspectului, o usoara estompare si decolorare a vergeturilor, facandu-le mai putin vizibile.
 
"Tratamentele medicale reusesc sa reduca dimensiunea vergeturilor si sa le estompeze culoarea. In aceasta situatie nici nu putem lua in calcul un posibil efect al cremelor anti-vergeturi. In cazul tratamentelor cosmetice efectul este similar cu cel al unei intepaturi de albina: aparatura din saloanele de cosmetica, prin caldura degajata, impreuna cu masajul, nu face decat sa tumefieze zona din jurul vergeturii, facand astfel vergeturile mai putin vizibile. Insa acestea exista si reapar dupa maximum o luna
", explica dr. Calin Dobos, medic specialist in chirurgie faciala si in chirurgie plastica si competenta in laser chirurgical.
 

Terapia minim invaziva estompeaza vergeturile

 
Peeling-ul chimic, laser terapia, lumina intens pulsata si mezoterapia actioneaza tintit asupra vergeturilor, relizand o reducere a dimensiunii lor si o decolorare precoce. Efectul acestor terapii este de atenuare, nu de eliminare.
 
Numarul sedintelor necesare difera in functie de complexitatea vergeturilor si de reactia corpului la terapie. Unele persoane nu inregistreaza niciun efect in urma primei sedinte, in timp ce in cazul altor persoane efectul este vizibil.


O sedinta de terapie minim invaziva impotriva vergeturilor variaza ca pret in jurul sumei de 100 – 150 euro.

Liftingul de coapse si abdominoplastia, solutii in cazuri extreme

 
Potrivit dr. Calin Dobos, singurul tratament de indepartare definitiva a vergeturilor este acela chirurgical: liftingul de coapse, atunci cand vergeturile sunt prezente in zona coapselor, si abdominoplastia, atunci cand vergeturile se afla in zona abdomenului.
 
"Vergeturile de pe coapse si de pe abdomen sunt cele mai frecvent intalnite, dar si cele mai suparatoare, deoarece sunt destul de vizibile. Prin liftingul de coapse si abdominoplastie vergeturile sunt indepartate complet deoarece se indeparteaza exact pielea care contine vergeturile. Trebuie precizat insa, ca operatiile se indica relativ rar, doar in cazurile in care exista si un exces de piele", declara medicul.
 
Exista si alte metode terapeutice intermediare – acestea urmaresc producerea unei contractii cutanate.

"Acestea presupun o 'ridicare' a pielii de pe tesutul de dedesubt, prin niste incizii mici, si apoi aplicarea unor pansamente, corsete speciale care sa dirijeze vindecarea pielii in noua pozitie. Si in acest caz, vergeturile nu dispar ci doar se mai estompeaza. Precizez ca gradul de estompare variaza de la o persoana la alta", a explicat dr. Calin Dobos.
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro