Tot ce trebuie să știi despre protecția solară - sfaturi de la experți
Nu mă declar o fană înfocată a verii, dar recunosc că îmi place să stau întinsă pe șezlong, să savurez un cocktail, să simt briza mării și în tot acest timp soarele să îmi mângâie trupul. Bineînțeles, cel mai tare mă entuziasmează ideea că pielea mea albă o să fie în curând arămie.
Insa oricat de frumos s-ar vedea pielea bronzata, nu pot sa ma gandesc la cat de mult rau ii fac pielii mele expunandu-ma la soare. Daca inainte de 25 de ani nu eram preocupata sa imi ingrijesc tenul si pielea asa cum este normal, in prezent incerc sa o fac dupa cum recomanda medicii dermatologi si alti specialisti preocupati de sanatatea pielii.
Si am inceput prin a ma proteja de razele ultraviolete. Folosesc zilnic crema cu SPF, port palarie cand soarele straluceste puternic si nu stau in soare dupa ora 10:30. Cu toate astea, nu este suficient. Iata ce spun specialistii despre protectia solara adecvata:
Efectele soarelui asupra pielii
Desi suntem nevoite sa ne protejam de el, soarele are si foarte multe beneficii. Este literalmente o sursa de viata pentru hrana noastra, ne alimenteaza cu vitamina D, ne influenteaza ritmul circadian si are capacitatea de a ne influenta pozitiv dispozitia si emotiile. De cealalta parte, este sursa a aproximativ 80% din semnele vizibile de imbatranire a pielii si o cauza majora a problemelor grave ale pielii (cel mai notabil fiind melanomul).
Radiatiile ultraviolete au capacitatea de a patrunde in epiderma, unde dauneaza celulelor pielii, proteinelor si fibrelor elastice care mentin pielea ferma. In plus, poate declansa productia de melanina, ceea ce duce la pete maronii sau “pete solare”. In cele din urma, are capacitatea de a afecta ADN-ul celulelor pielii. Toate acestea duc la ceea ce numim fotoimbatranire. “Fotoimbatranirea pielii este rezultatul stresului oxidativ din radiatiile UV.”, explica dermatologul Kautilya Shaurya.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro