Sănătate. Cum să foloseşti uleiul de cocos în bucătărie şi cosmetică
Este superalimentul secolului al XXI-lea şi nimeni nu îi poate nega beneficiile. Descoperă-i toate întrebuinţările!
Este un aliment şi un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit în dieta vegetariană şi raw-vegană. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat şi de copii, chiar de la o vârstă fragedă. Mai mult, are utilizări multiple la bază şi în cosmetică, în reţetele preparate acasă ori în laboratoare. Iar studiile recente care acoperă subiecte de la scăderea în greutate, la prevenţia cancerului şi până la sănătatea inimii nu sunt nici ele de neglijat.
Ca şi alte uleiuri, uleiul de cocos este şi el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Cum îl alegem pe cel mai sănătos?
”Uleiul de cocos rafinat chimic este obţinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanţe chimice potenţial nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obţinere a fulgilor de cocos şi în care se regăsesc adesea grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate. Uleiul extras sau presat la rece, numit şi virgin sau extravirgin, e obţinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate şi este, prin urmare, cel mai sănătos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietăţile sale extraordinare se păstrează nemodificate”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, singurul magazin ce comercializează în exclusivitate doar produse bio.
Uleiul de cocos se poate folosi cu succes în bucătărie, dar şi în cosmetică. Poate fi mâncat, gătit, pus în salate, în prăjituri, este un superaliment bun de întins pe pâine.
1. Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxidează uşor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit şi la prăjit untul, margarins şi alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri, în salate, chiar şi în ceai sau lapte, deoarece creşte absorbţia fitonutrienţilor şi antioxidanţilor.
2. Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de pâine sau ca şi superaliment (1-2 linguriţe pe zi). Înlocuieşte cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.
3. Adăugat în shake-urile proteice sau în smoothies, creşte absorbţia proteinelor, vitaminelor şi nutrienţilor. Şi le completează cu ale lui.
4. Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice şi energizante sau a gustărilor sănătoase dintre mese.
5. O băutură nutritivă pe bază de ulei de nucă de cocos poate fi şi un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gât.
Ca şi alte uleiuri, uleiul de cocos este şi el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Cum îl alegem pe cel mai sănătos?
”Uleiul de cocos rafinat chimic este obţinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanţe chimice potenţial nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obţinere a fulgilor de cocos şi în care se regăsesc adesea grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate. Uleiul extras sau presat la rece, numit şi virgin sau extravirgin, e obţinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate şi este, prin urmare, cel mai sănătos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietăţile sale extraordinare se păstrează nemodificate”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, singurul magazin ce comercializează în exclusivitate doar produse bio.
Uleiul de cocos se poate folosi cu succes în bucătărie, dar şi în cosmetică. Poate fi mâncat, gătit, pus în salate, în prăjituri, este un superaliment bun de întins pe pâine.
Întrebuinţări în bucătărie:
1. Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxidează uşor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit şi la prăjit untul, margarins şi alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri, în salate, chiar şi în ceai sau lapte, deoarece creşte absorbţia fitonutrienţilor şi antioxidanţilor.
2. Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de pâine sau ca şi superaliment (1-2 linguriţe pe zi). Înlocuieşte cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.
3. Adăugat în shake-urile proteice sau în smoothies, creşte absorbţia proteinelor, vitaminelor şi nutrienţilor. Şi le completează cu ale lui.
4. Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice şi energizante sau a gustărilor sănătoase dintre mese.
5. O băutură nutritivă pe bază de ulei de nucă de cocos poate fi şi un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gât.