Pretul bronzului de primavara
Trebuie sa recunoastem ca in comparatie cu anii '40, in care pielea atinsa de soare era un semn distinctiv al clasei muncitoare, in ziua de azi, fara niste gambe aurii, nici nu indraznesti sa porti un mini. Flatanta comparatia a pielii "ca laptele" s-a metamorfozat in cea "ca branza", folosita desigur la modul peiorativ.
Ce e de facut atunci cand vremea e destul de frumoasa incat sa te imbraci mai sexy, dar nu destul calduroasa pentru a merge la piscina? Solarul pare acum cea mai buna alternativa, dar oare cat cantareste in balanta prioritatilor tale un bronz hollywoodian in comparatie cu riascurile la care te expui?
"In general, expunerea la solar prezinta aceleasi riscuri ca la radiatiile solare, de aceea, daca te hotarasti sa folosesti aceasta forma de bronzare, trebuie sa o faci progresiv, de la unu-doua minute pana la jumatate de ora. Solarul este folosit pentru bronzare, iar daca folosesti creme fotoprotectoare sau ecran de raze UV sub alte forme, nu va aparea nici efectul dorit. Persoanele doritoare de bronz de obicei devin nerabdatoare daca nu obtin rezultate imediate si prelungesc peste masura timpul de bronzare. Sunt doua categorii de radiatii cu ultraviolete: cele care dau efecte imediate si cele care isi fac simtita prezenta la o zi sau doua dupa expunere. Daca ai facut deja cateva sedinte de solar si nu ai obtinut rezultate, este posibil ca pielea ta sa nu produca destula melanina (pigmentul de colorare al pielii) si atunci solutia pentru tine este in autobranzante. Daca insisti, risti cancer de piele, furticarie solara, arsuri, imbatranirea prematura a pielii care se manifeste prin aparita de pistrui, alunite sau dilatatii vasculare," explica doctorul dermatolog Benea Vasile de la American Medical Center.
Daca dupa ce ai citit toate aceste precautii tot esti tentata de bronzul de primavara al solarului, macar daca o faci, fa-o cum trebuie.
Laura Popescu, cosmeticiana la World Class - Marriott ne dezvaluie secretele bronzarii la solar: "Solarul prezinta aceleasi riscuri ca si expunerea la soare, numai ca razele UV sunt mai concentrate. Pentru cele mai bune rezultate, inainte de expunere fa-ti o exfoliere corporala cu gel de dus si foloseste crema cu factor de protectie. Astfel bronzarea va fi mai lenta, dar mai prudenta. Razele ultraviolete stimuleaza vitamina D, ceea ce este un lucru bun, asta fara a pune la socoteala farmecul inegalabil al pielii aurii. Insa dupa ce te-ai bronzat, foloseste intotdeauna o crema hidratanta pe tot corpul, astfel prevenind imbatranirea pielii".
Specialistii ne avertizeaza si ne incurajeaza in privinta solarului, insa solutia si alegerea exista numai in noi; la urma urmei, pretul frumusetii va fi intotdeauna considerabil.