Melancolia duce la urticarie
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 17.08.2006

S-a demonstrat stiintific faptul ca starile psihice - depresia, melancolia, emotivitatea extrema si anxietatea pot declansa o criza de urticarie. In special situatiile care nu pot fi depasite decat printr-un efort de vointa (esec profesional, divort, deces in familie) provoaca o reactie a pielii.


Pielea ca mesager al creierului

Embriologia afirma ca pielea se dezvolta, la fat, din aceleasi celule ca si creierul. De aceea pielea devine un fel de ecran pe care se proiecteaza starile psihice - roseata, paloare, piele de gaina. Ea serveste atat ca mijloc de comunicare, cat si de protectie fata de lumea exterioara.


Urticarie vine de la "urzicare"

Urticarie inseamna aparitia unei eruptii cutanate asemanatoare cu urmele lasate de o urzica pe piele, cu dimensiuni ce variaza de la un bob de linte sau o moneda pana la un pod de palma
. Apare brusc insotita de mancarime interna, uneori cu senzatie de arsura.
Poate sa dispara in cateva ore fara sa lase urme sau sa reapara in puseuri succesive timp de zile, saptamani, chiar mai multe luni.


O sa tina mult?

Chiar daca dureaza mai mult, va disparea spontan la un moment dat, cel mai probabil cand starea psihica devine mai buna, insa poate reaparea oricand.
In cazul urticarei declansata de alimentatie, sau alta cauza nepsihogena, lucrurile stau diferit. Cat timp alergenul este prin preajma eczemele nu vor disparea.



Sa se vindece mai repede

E nevoie de vointa si pentru vindecare. Scarpinatul provoaca fisuri prin care eczemele se pot infecta. Medicul care a diagnosticat urticaria va prescrie un unguent pe baza de cortizon si desigur, relaxarea, rezolvarea conflictului care a declansat boala.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro