Epilarea celor mai delicate suprafete ale corpului
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 28.08.2007

In materialele precedente am vorbit despre diferitele metode de indepartare a parului nedorit de pe corp, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Astazi incheiem serialul nostru despre epilare, referindu-ne la una dintre cele mai delicate aspecte ale problemei: epliarea celor mai delicate suprafete, respectiv zona inghinala si fata. Care sunt cele mai indicate proceduri in cazul fiecareia? La ce riscuri te expui? Ce trebuie sa stii inainte de a intra intr-un salon de cosmetica pentru o sedinta de electroliza, de exemplu?

Epilarea in zona inghinala

Ceara epilatoare reprezinta cea mai buna metoda de indepartare a firelor de par din aceasta portiune a corpului. Efectul se mentine timp de cateva saptamani si, in afara de aceasta, pielea ramane neteda si matasoasa pana la aparitia primelor fire. Acestea vor creste mai rare si mai fine, pentru ca ceara le smulge din radacina.

Un alt avantaj este acela ca, in principiu, ceara nu irita epiderma in aceasta zona si nici terminatiile nervoase (asa cum se poate intampla daca te epilezi ajutorul cremei epilatoare, de pilda). Prin urmare, exceptand cazul in care pielea ta este foarte sensibila, riscurile aparitiei iritatiilor sunt relativ reduse. 

Cum sa scapi de parul nedorit de pe fata?

Pilozitatea faciala constituie una dintre cele mai delicate probleme ale unei femei, fiind pentru multe dintre noi un subiect tabu, ceea ce face ca totul sa fie mult mai dificil pentru cele care se confrunta cu aceasta situatie.

In acest caz, firele de par apar cel mai adesea deasupra buzei superioare, dar si in alte parti ale fetei. Inainte de a decide care este cea mai buna metoda pentru indepartarea acestora, stabileste care este cauza care a determinat aparitia pilozitatii faciale. De multe ori, problema este de natura hormonala si, in acest caz, medicul iti va prescrie o conduita terapeutica.


In cazul in care s-a determinat ca pilozitatea faciala nu este cauzata de probleme hormonale, ai la dispozitie cateva procedee eficiente pentru inlaturarea periodica a firelor de par din aceasta zona.

Penseta? Hotarat, nu!
Folosirea pensetei este ideala pentru sprancene, dar nu este recomandata in cazul de fata. Smulgerea repetata a firelor de par poate cauza iritatii la nivelul foliculilor, iar in cazul femeilor care au tenul mai inchis la culoare, exista riscul sa ramana urme greu de ascuns. Exceptand cazul in care nu ai decat cateva fire izolate pe fata, nu folosi penseta decat pentru definirea si mentinerea sprancenelor.


Crema depilatoare? Nu e tocmai indicat...
Acest tip de produse dizolva firul de par pornind de la baza foliculului. Sunt ideale pentru suprafetele mari, cum ar fi picioarele, dar, cand este vorba de fata, ar putea aparea probleme. Cremele epilatoare contin o serie de compusi chimici, care dizolva keratina din care sunt compuse firele de par, dar acestia irita pielea fetei - aceasta fiind foarte sensibila.

Mai mult decat atat, crema epilatoare nu indeparteaza intotdeauna toate firele de par. Intr-adevar, este cea mai ieftina metoda pe care o poti folosi pentru indepartarea pilozitatii faciale - dar nu este lipsita de riscuri si, pe langa aceasta, e bine sa stii ca firele de par vor creste in interval de aproximativ o saptamana.

Ceara? Da, insa cu atentie si nu in toate zonele fetei!
Ceara epilatoare este una dintre cele mai raspandite procedee de inlaturare a parului nedorit de pe fata. In general, este o metoda eficienta, daca respecti regulile, insa numai pentru firele de pe buza superioara, nu si pentru cele de pe obraz, unde firul este de obicei mai aspru.

De asemenea, ceara ar putea cauza probleme femeilor cu tenul mai inchis la culoare, care se pot confrunta cu depigmentari, ca urmare a unor eventuale inflamatii si iritatii survenite.

Efectul in timp al epilarii cu ceara variaza intre 2-6 saptamani, in functie de tipul firului de par.

Electroliza? Recomandabila si eficienta, dar fii prudenta!
Procedura aceasta se bazeaza pe distrugerea radacinii firului de par cu ajutorul curentului electric, la tensiune joasa. Privind partea plina a paharului, avantajul electrolizei este ca efectul ei este mai durabil decat cel al cerii epilatoare si al aparatelor de ras electrice. Pe de alta parte insa, este costisitoare si poate fi dureroasa.

Daca te hotarasti sa recurgi la aceasta metoda, este bine sa-ti alegi o cosmeticiana priceputa, pentru ca, daca nu este realizata corespunzator (de exemplu, cu instrumente nesterilizate), electroliza se poate solda cu leziuni ale pielii, in urma carora vor ramane cicatrice permanente. De aceea, inainte de a trece la actiune, informeaza-te cat mai amanuntit, intreaba tot ce te intereseaza, discuta si cu alte cliente ale salonului respectiv, care au recurs la aceasta metoda.

In general, electroliza este recomandata acelor femei al caror fir de par este foarte deschis la culoare (foarte blond), precum si celor care au fire de par putine si izolate.

Laser? Revolutionar si eficient, insa informeaza-te cu atentie!
Epilarea cu laser este cea mai recenta "cucerire" a tehnologiei in materie de indepartare a parului nedorit de pe corp. Tipul de epiderma ideal pentru aceasta procedura este cel deschis la culoare si cu fire de par intunecate, dar, in functie de experienta cosmeticienei respective, se pot obtine rezultate satisfacatoare si pe pielea mai inchisa la culoare. Laserul nu este foarte eficient pentru femeile al caror fir este foarte deschis (blond sau alb).

Inainte de a incepe aceasta procedura (care, asemeni electrolizei, se deruleaza pe parcursul mai multor sedinte in vederea indepartarii complete a firelor de par), cere sfatul unui specialist dermatolog, pentru a te asigura ca tipul tau de epiderma este potrivit pentru tratamentul cu laser. De asemenea, asigura-te ca specialistul care se va ocupa de tine este calificat si competent. Iata cele mai importante intrebari pe care trebuie sa i le adresezi:

  • Aparatura va apartine sau este inchiriata?

  • In cazul in care ustensilele apartin specialistului, acesta este un indiciu incurajator in ceea ce priveste competenta si experienta acestuia in domeniu.
  • Cati clienti ati avut pana in prezent?

  • La ce rezultate pot sa ma astept?


  • Un ultim sfat: evita folosirea laserului in apropierea ochilor - de exemplu, in zona sprancenelor sau la baza superioara a nasului. Laserul penetreaza foarte adanc si, de aceea, pentru suprafetele mentionate este indicat sa recurgi la penseta, ceara sau electroliza.


    Tot ce voiai sa afli despre epilare

    Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro