Cum să scăpăm de problemele tenului?
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 05.10.2013

Acneea este considerată una dintre cele mai frecvente probleme ale tenului. Ea apare în general în perioada adolescenţei şi poate să persiste chiar şi după 30 de ani. Află care sunt semnele unui ten cu tendinţă acneică, din ce cauze apar şi cum le poţi trata!

Acneea este considerată una dintre cele mai frecvente probleme ale tenului. Ea apare în general în perioada adolescenţei şi poate să persiste chiar şi după 30 de ani. Află care sunt semnele unui ten cu tendinţă acneică, din ce cauze apar şi cum le poţi trata!

Potrivit specialiştilor, un ten cu probleme nu înseamnă doar "ten cu coşuri", ci mai există şi alte simptome cu care te poţi confrunta:

1. Imperfecţiunile tenului

Sunt datorate de secreţia exagerată a glandelor sebacee (hiperseboreea), proliferarea excesivă a celulelor pielii (hiperkeratinizarea) şi proliferarea bacteriană. Aceste imperfecţiuni sunt de două feluri: coşuri/inflamaţii dureroase (leziuni inflamatorii) şi puncte negre (leziuni retenţionale).

2. Porii dilataţi

Porii dilataţi sunt acele orificii de deschidere de la suprafaţa pielii. Această problemă apare atunci când tenul secretă sebum în exces (în special tenul gras) şi determină dilatarea ductelor glandelor sebacee, creând aspectul de pori dilataţi. În lipsa unei îngrijiri adecvate a tenului, porii pot deveni din ce în ce mai accentuaţi.

3. Luciul sau hipersecreţia sebacee

Excesul de sebum sau aşa zisul “ten care luceşte” poate să apară din mai multe cauze:

  • Vârsta - este maximă în perioada pre-pubertate;
  • Expunerea neprotejată la radiaţiile UVA şi UVB;
  • Hormonii endocrini;
  • Factorul genetic;
  • O serie de fungi (ciuperci) care trăiesc în mod normal pe piele (saprofite).

 

4. Roşeaţa

Când te confrunţi cu diverse imperfecţiuni ale tenului, acestea pot fi însoţite deseori şi de iritaţii ale pielii, cunoscute popular sub termenul de "roşeaţă". Este foarte important să nu ignori această problemă pentru că dacă nu o tratezi poate lăsa amprente permanente asupra tenului tău.

5. Relieful neuniform

Din cauza excesului de sebum şi a dereglării procesului de regenerare a pielii pot să apară anumite granulaţii sub piele, care, dacă nu sunt tratate, pot să degenereze, în timp, în coşuri sau puncte negre.

6. Petele post-acnee

Un ten cu tendinţă acneică are nevoie de o îngrijire atentă în fiecare zi pentru a evita sau a atenua leziunile care pot să rămână în urma lor. Petele post-acneice sunt acele semne care rămân în urma coşurilor.

 

Cum să tratezi aceste probleme?

 

În primul rând trebuie să fii foarte atentă la alimentaţie, deoarece există alimente care pot să înrăutăţească problemele tenului. Astfel, dacă ai probleme cu tenul este recomandat să eviţi sau să limitezi consumul următoarelor alimente: ciocolată, prăjeli, sucuri carbogazoase, produse cu mult zahăr, produse bogate în carbohidraţi (pâine albă, paste din făină albă, orez alb) şi lactate grase.


De asemenea, există câteva obiceiuri care sunt nocive pentru tenul tău şi pe care trebuie să le cunoşti pentru a le evita. Astfel, trebuie să reţii că nu este recomandată:

  • Curăţarea excesivă a tenului;
  • Stoarcerea coşurilor;
  • Folosirea produselor cosmetice neadacvate;
  • Atingerea feţei cu mâinile murdare;
  • Expunerea prelungită la soare;
  • Coafura nepotrivită care atinge faţa în mod repetat are un efect iritant asupra pielii;
  • Consumul insuficient de lichide;
  • Dieta bogată în grăsimi, în special animale.

Pe lângă aceste trucuri de care trebuie să ţii cont nu trebuie să uiţi de ritualul de îngrijire pe care trebuie să-l urmezi cu stricteţe în fiecare zi. În special pentru tenul cu probleme, acest ritual urmat cu produse dermatocosmetice adecvate poate să facă adevărate minuni şi să amelioreze foarte mult simptomele deranjante. Laboratoarele Vichy au creat gama Normaderm, special concepută pentru tenul cu probleme (luciul excesiv, coşuri, puncte albe, puncte negre, roşeaţă, relief neuniform, pori dilataţi sau pete post-acnee) care conţine ingrediente hipoalergenice, non-iritante şi cu substanţe active pentru diversele probleme cu care te confrunţi.

Astfel, ca să ai un ten strălucitor şi sănătos trebuie să acorzi mare atenţie inclusiv alimentaţiei şi obiceiurilor care pot să-ţi facă rău, dar nu trebuie să uiţi nici de produsele de îngrijire zilnică: gelul de curăţare în profunzime sau soluţia micelară pentru curăţarea tenului şi aplicarea unei creme formulate special pentru tenul cu probleme.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro