Arsuri cauzate de radiatiile solare
Desi soarele aduce o schimbare binevenita de la lunile cenusii de iarna, poate sa va afecteze pielea si sa creasca riscul de cancer al pielii. Simptomele arsurilor datorate radiatiilor solare apar de obicei in interval de cateva ore de la expunere, reprezentate de durere, roseata, edem si cateodata vezicule. Pentru ca frecvent este vorba de o arie mare a pielii expuse, o astfel de arsura poate produce dureri de cap, febra, oboseala.
AutoingrijireFaceti o baie sau un dus racoritor. Daca adaugati in cada o jumatate de cana de amidon de porumb, faina de orez sau bicarbonat de sodiu, va veti simti ceva mai bine.
Lasati veziculele pline de lichid intacte pentru a evita infectia. Daca se sparg singure, aplicati un unguent antibiotic pe zonele descoperite.
Administrati-va un analgezic uzual.
Evitati produsele ce contin benzocaina (un anestezic) pentru ca poate cauza multor persoane reactii alergice.
Prevenire
Daca planuiti sa va expuneti la soare, evitati intervalul 10 am- 3 pm, cand radiatiile ultravilete solare (UV) au intensitate maxima. Acoperiti-va zonele mai expuse, purtati o palarie cu boruri largi si utilizati o crema antisolara care are inclus un factor de protectie solara (SPF) cel putin numarul 15.
Protejati-va ochii. Ochelarii care filtreaza 95% din radiatiile UV sunt indicati. Dar s-ar putea sa aveti nevoie de lentile care filtreaza 99% in eventualitatea ca petreceti timp indelungat la soare, daca ati avut o interventie chirurgicala pentru cataracta sau daca aveti perescrise medicamente ce cresc sensibilitatea la radiatiile UV.
Asistenta medicala
Daca pe arsura apar vezicule sau incepeti sa va simtiti rau, apelati la medicul curant. Cortizonul oral, precum prednisonul, este cateodata de ajutor.
Avertizare
Arsurile prin expunere la radiatia solara nu sunt atat de serioase, dar expunerea exagerata pe parcursul unei vieti la radiatiile UV va poate afecta pielea si poate creste riscul de cancer al pielii. Daca aveti arsuri sau complicatii imediate (eruptii, prurit sau febra) consultati-va medicul curant.
Articol preluat din cartea "Clinica Mayo: Ghid de autoingrijire", Editura All Educational