Adevărul despre celulită. De ce apare și cum o poți trata
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 16.06.2020

Numeroase persoane cred că celulita este cauzată de toxinele și excesul de apă din țesuturi. Altele cred că celulita apare din cauza excesului de grăsime. Dar care este adevărul despre celulită?


Ce este celulita?


Celulita este o problemă estetică a pielii ce apare în special în anumite zone ale corpului în care se află depozite de grăsime. Este cel mai vizibilă pe coapse, fese, pulpe și uneori pe partea superioară a brațelor sau pe abdomen. Femeile sunt mai afectate de celulită decât bărbații.

De ce apare celulita?


Grăsimea în sine nu este responsabilă pentru aspectul de piele denivelată specific celulitei. De fapt, în circumstanțele potrivite, grăsimea este esențială pentru frumusețe. De exemplu, fermitatea chipului este asociată cu frumusețea, iar grăsimea de sub piele este cea care ofere acel aspect tineresc. Chirurgii esteticieni chiar folosesc injecțiile cu grăsime pentru a reda aspectul tânăr al chipului.

Care este diferența dintre celulită și „grăsime normlă”


De ce în anumite zone ale corpului în care sunt depozite de grăsime avem celulită iar în altele nu? De vină este structura pielii și țesutul conjunctiv care delimitează grăsimea de piele. 

Cine face celulită?


Te-ai întrebat vreodată de ce bărbații sunt mai puțin predispuși să aibă celulită, chiar și atunci când sunt obezi? Sau de ce copiii grăsuți nu au celulită, în timp ce chiar și unele femei slabe se confruntă cu celulita?


Citește și: Cum să tratezi celulita: ce funcționează și ce nu

Deși celulita devine mai accentuată pe măsură ce depozitele de grăsime cresc, celulita afectează și femeile foarte slabe. Motivul este acela că deși grăsimea face celulita mai vizibilă, nu este o cauză în sine.

Cauzele celulitei


Sub piele se află un strat de țesut conjunctiv fibros care ajută pielea să adere la mușchii de dedesubt. În cazul bărbaților, acest țesut conjunctiv este aranjat într-un tipar uniform și continuu, în cruce sau în diagonală.

În cazul femeilor, țesutul conjunctiv are un tipar vertical, perpendicular cu pielea. Din această cauză, benzile de fibre care leagă pielea de mușchi în unele puncte, permite crearea unor depozite de grăsime sub formă de pungi care împing pielea în exterior, în timp ce benzile țesutului conjunctiv o trag înapoi. Rezultatul? Acel aspect denivelat care este familiar celor mai multe femei.

Diferența dintre modul de dispunere a țesutului conjunctiv explică de ce bărbații nu au, de obicei, celulită, iar femeile se confruntă des cu această problemă. Vezi în filmulețul de mai jos cum să se formează celulita:



Cum poate fi tratată celulita?


Să începem cum cu veștile proaste. Când suntem tineri, țesutul conjunctiv este suplu și elastic. Se întinde odată cu pielea și oferă la exterior un aspect neted. Dar la apariția pubertății, hormonii încep să afecteze țesutul conjunctiv, făcând fibrele mai dure și mai puțin elastice. În același timp, celulele de grăsime din anumite zone ale corpului au tendința de a se mări, împingând pielea.

Pe măsură ce fibrele devin rigide trag și mai mult pielea, iar depozitele în creștere de grăsime o împing în exterior.

Odată cu înaintarea în vârstă, stratul exterior al pielii devine mai slab, mai subțire și își pierde elasticitatea. Gravitatea își spune, de asemenea, cuvântul, iar pielea începe să se lase. Din această cauză celulita tinde să devină și mai vizibilă odată cu vârsta.

Un alt factor care agravează celulita este dieta de tip yo-yo. Ciclurile repetate de creștere și scădere în greutate afectează și mai mult elasticitatea pielii, făcând celulita și mai pronunțată.

Care sunt veștile bune? Poți estompa (nu elimina) aspectul de coajă de portocală al pielii printr-un stil de viață sănătos. Acest lucru înseamnă să te hidratezi adecvat, să nu fumezi, să nu consumi alcool în exces, să urmezi o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice.

Combinația dintre o dietă echilibrată și un program regulat de exerciții scade stratul de grăsime aflat sub piele, ceea ce face ca celulita să fie mai puțin vizibilă. O dietă adecvată ajută și prin menținerea țesutului conjunctiv cât mai puternic, sănătos și suplu. În același timp, hidratarea corectă și evitarea excesului de sare previne retenția de apă, care la rândul său agravează celulita.

Exercițiile te ajută în numeroase moduri să combați celulita - scad nivelul grăsimii de sub pielii, îmbunătățesc circulația și tonifică musculatura în zonele predispuse la apariția celulitei. Circulația sanguină adecvată menține pielea și țesutul conjunctiv sănătoase și în același timp contribuie la eliminarea toxinelor și excesului de apă provocate de retenția de fluide.

Dacă te temi că renunțarea la fumat te va face să te îngrași și va accentua celulita, ar trebui să te mai gândești. Fumatul accelerează procesul normal de rigidizare și contractare a țesutului conjunctiv și în același timp degradează pielea. Toate acestea au ca efect accentuarea celulitei.

Ce tratamente există pentru celulită?


Dacă te-ai săturat de celulită, probabil te întrebi ce poți face pentru a scăpa de ea, dincolo de o dietă sănătoasă, exerciții și renunțarea la fumat. Cele mai multe tratamente pentru celulită efectuate în saloanele de înfrumusețare nu fac altceva decât să-ți iroasească banii. Există unele tratamente și proceduri care dau rezultate în cazul unor persoane. Dar chiar și cu aceste tratamente este important să fii realistă: celulita reapare destul de repede, mai ales dacă nu ai un stil de viață sănătos.

Vestea proastă


Din păcate, poți urma cea mai sănătoasă dietă și un program strict de exerciții și tot să ai celulită. Un exemplu sunt sportivele de performanță care se confruntă la rândul lor cu celulită. Prezența, severitatea și locurile în care se află celulita pe corp sunt determinate de hormoni și de moștenirea genetică. Chiar dacă există unele tratamente care pot estompa într-o oarecare măsură celulita, nu există un tratament care să „vindece” celulita.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro