Adevăratul motiv pentru care femeile fac celulită
În ultimii ani, femeile au început să accepte celulita și să nu se mai rușineze de aspectul de „coajă de portocală„ care afectează anumite zone ale corpului.
Starurile de la Hollywood și influencerii care postează pe rețelele de socializare imagini în care nu se străduiesc să-și ascundă imperfecțiunile au avut un cuvânt important de spus din acest punct de vedere.
Un alt motiv este lupta inegală pe care cele mai multe femei o duc de ani de zile cu această problemă estetică. Se pare că orice am face și oricât ne-am strădui, celulita nu dispare. De vină sunt și miturile apărute odată cu „războiul” împotriva celulitei.
De-a lungul timpului au fost dezvoltate diferite mituri și teorii cu privire la motivele pentru care apare celulita. De exemplu, s-a spus că celulita este cauzată de dieta nesănătoasă și de lipsa activității fizice. Sau că este provocată de toxinele blocate în piele. Și hainele strâmte precum colanții sau blugii skinny au fost considerate responsabile pentru apariția efectului de coajă de portocală.
Din fericire există studii care au lămurit o dată pentru totdeauna motivul apariției celulitei.
De ce fac femeile celulită?
Dieta și stilul de viață nu au o legătură directă cu apariția celulitei, o acuzație cu care femeile au fost nevoite să se confrunte de-a lungul anilor. Dar creșterea în greutate accentuează aspectul celulitei.
„Teoria că celulita este cauzată de toxinele blocate în țesuturi este un mit apărut pe Internet”, a declarat pentru glamourmagazine.co.uk Georgios Tzenichristos, specialist în tratarea celulitei.
„Bărbații sunt și mai puțin atenți la alimentația lor, la consumul de alcool și fumat. Deci dacă cineva ar trebui să aibă celulită din cauza consumului ridicat de toxine, atunci ar trebui să fie bărbații, nu femeile”, spune specialistul.
„Femeile fac celulită din cauza faptului că au un țesut conjunctiv mai slab și au celule adipoase mai mari, acestea fiind influențate de hormonii feminini. Bărbații, în schimb, au un țesut conjunctiv mult mai rezistent și mai puțină grăsime subcutanată, de aceea nu dezvoltă de obicei celulită
”, spune Georgios Tzenichristos.
„Combinația de celule de grăsime care împing pielea și mai puține ancore de colagen care să opună rezistență la presiunea creată de grăsime duce la apariția aspectului de celulită”, adaugă expertul.
De ce au femeile celule adipoase mai mari?
Corpul femeii este adaptat să facă față sarcinii, nașterii și alăptării. Iar celulele adipoase de dimensiuni mai mari au un rol important din acest punct de vedere. Organismul necesită multă energie pentru a face față acestor procese solicitante. Surplusul de grăsime care se depozitează în special pe șolduri și coapse are rolul de rezervă energetică pentru perioadele solicitante, în special pentru lactație.
„Creșterea procentului de grăsime din corp în mod sigur nu te va ajuta dacă vrei ca celulita să fie cât mai puțin vizibilă”, declară medicul Edwin Anthony. Pentru a combate celulita trebuie să reduci dimensiunea lobulelor de grăsime aflate sub piele și să crești nivelul colagenului din piele. Iar toate acestea înseamnă să faci mai multă mișcare, să consumi mai puține calorii și mai multe alimente care stimulează producția de colagen precum legume, fructe de pădure, verdețuri și proteine slabe, recomandă medicul.
„Evitarea contraceptivelor hormonale poate preveni deteriorarea suplimentară a țesutului conjunctiv și mărirea lobulelor de grăsime”, spune Georgios.
Printre alți factori care contribuie la apariția celulitei se numără îmbătrânirea, care duce inevitabil la deteriorarea colagenului. „Circulația sanguina deficitară este un alt factor. Rezultatul acestei probleme este un transport scăzut de nutrienți, ceea ce face ca pielea să devină slăbită și să fie împinsă de celulele adipoase. De exemplu, nicotina din țigări este o cauză a circulației proaste a sângelui. Iar prea multă expunere la soare îmbătrânește prematur pielea și îi reduce elasticitatea, făcând celulita și mai vizibilă”, spune medicul.
Chiar dacă ai un stil de viață impecabil și faci foarte mult sport nu înseamnă neapărat că nu vei avea celulită. Acest lucru este demonstrat de faptul că și sportivele de performanță au celulită. Câteva exemple sunt tenismena Serena Williams, dar și balerina americană Kylie Shea, care a decis să posteze pe Instagram o imagine în care se poate vedea celulita de pe picioarele sale.