Extrase din plante sau fructe, uleiurile esenţiale sunt remedii naturale excelente care pot fi folosite în diverse moduri, nu doar pentru aromoterapie.
Beneficiile lor pentru sănătate sunt de necontestat, iar aromele lor îmbietoare sunt perfecte pentru parfumarea casei, dar şi pentru a fi incluse în produsele naturale de înfrumuseţare pe care ţi le poţi face singură acasă.
Este important să ţii minte că deşi sunt naturale, uleiurile esenţiale pot avea efecte adverse. De aceea este indicat să le foloseşti întotdeauna diluate şi să respecţi indicaţiile producătorului. De asemenea, dacă vrei să le aplici pe piele sau să le consumi, este necesar să ceri sfatul unui medic. Iar atunci când cumperi uleiuri esenţiale, asigură-te că sunt 100% naturale şi de cea mai bună calitate. Descoperă opt moduri în care să foloseşti uleiurile esenţiale pe timpul verii:
Loţiune după plajă cu ulei esenţial de lavandă
Uleiul esenţial de lavandă este foarte bun pentru calmarea pielii arse de soare. Dacă ai stat prea mult la plajă sau ai uitat să aplici cremă de protecţie solară, amestecă apă cu puţin oţet de mere şi câteva picături de ulei esenţial de lavandă. Pulverizează soluţia pe piele şi las-o să acţioneze.
Ulei esenţial de lemongras împotriva ţânţarilor
Aroma citrică a uleiul esenţial de lemongras, extras din planta cu acelaşi nume, respinge ţânţarii, fiind astfel una dintre cele mai eficiete metode naturale de a preveni înţepăturile acestor insecte. Uleiul de lemongras este iritant pentru piele, motiv pentru care ar trebui să pui câteva picături de ulei de lemongras într-un alt ulei natural, precum cel de măsline, avocado, cocos etc.
Ulei esenţial de grepfrut împotriva celulitei
Uleiul de grepfrut este benefic pentru tonifierea pielii, ceea ce te ajută estompezi aspectul de coajă de portocală provocat de celulită. Pune câteva picături de ulei esenţial de grepfrut într-un ulei hidratant precum cel de măsline, cocos, argan, etc. şi masează zonele corpului afectate de celulită.
Ulei esenţial de lămâie pentru limonade
Hidratarea este esenţială pe timpul verii. Iar limonadele şi apa cu lămâie sunt variante perfecte pentru a te menţine hidratată. Pune câteva picături de ulei esenţial de lămâie în băuturile tale, amestecând bine. Ai grijă să foloseşti numai ulei esenţial natural de lămâie pe care este specificat că poate fi consumat.
Ulei esenţial de portocale pentru purificarea aerului
În afară faptului că miroase incredibil de bine, uleiul esenţial de portocale are şi proprietăţi antibacteriene. Îl poţi adăuga în produsele tale naturale de curăţenie, dar poate fi utilizat pentru a purifica aerul din casa ta. Pune câteva picături de ulei esenţial de portocale în lampa pentru aromoterapie, respectând indicaţiile de pe ambalaj.
Ulei esenţial de mentă pentru răcorire
Aroma mentolată a uleiului esenţial de mentă este perfectă pentru a te răcori în zilele caniculare de vară. Pune câteva picături de ulei esenţial de mentă într-un recipient cu pulverizator plin cu apă. Agită bine şi pulverizează pe piele atunci când vrei să te răcoreşti. Este o soluţie foarte bună de a te împrospăta în timp ce faci sport.
Ulei esenţial de arbore de ceai (tea tree) pentru dezinfectare
Poţi obţine o soluţie naturală pentru dezinfectare amestecând apă cu trei, patru picături de ulei esenţial de arbore de ceai. Pulverizează soluţia pe suprafeţe precum salteaua de fitness, tastatură şi o poţi folosi chiar şi pentru a dezinfecta telefonul mobil, pulverizând pe o cârpă curată cu care să-l ştergi.
Ulei esenţial de mentă pentru respiraţie proaspătă
Ai nevoie de un recipient mic cu pulverizator în care să amesteci apă distilată cu câteva picături de ulei esenţial de mentă. Vei obţine astfel un spray de gură naural, care te ajuta să ai întotdeauna o respiraţie proaspătă. Alege numai ulei esenţial de mentă pe care este specificat faptul că poate fi consumat.