5 modificări prin care trece pielea ta în timpul sarcinii
Este evident că în timpul sarcinii în interiorul organismului tău au loc schimbări majore. Dar modificările prin care trece corpul tău se văd și la exterior, la nivelul pielii sau părului.
Iată care sunt aceste transformări suferite de pielea ta în timpul sarcinii:
Pielea poate căpăta o strălucire sănătoasă
Să începem cu veștile bune: "Sarcina duce la creșterea circulației sanguine cu până la 50%. În afara acestui lucru, corpul tău produce mai mulți hormoni care stimulează producția de sebum", declară medicul ginecolog Omnia M. Samra-Latif Estafan potrivit purewow.com. Stimularea circulației plus mai multe uleiuri protectoare duc la apariția acelei străluciri sănătoase a tenului la care visează orice femei.
Poți observa pete de culoare închisă pe față și gât
Creșterea nivelului de hormoni are și dezavantaje. "Hormonii fac ca organismul să producă mai multă melanină ca de obicei, care se poate manifesta prin apariția unor pete mari pe obraji, nas sau frunte. Este cunoscută ca melasmă", spune dr. Latif. Pentru a preveni agravarea melasmei, folosește creme de protecție solară și poartă pălării cu boruri late atunci când ieși afară. Dar melasma nu este un mtoiv de panică pentru că petele se estompează de obicei după naștere.
Te confrunți cu mâncărimi ale pielii
Spre finalul sarcinii, pielea de pe abdomen va începe să te mănânce din cauza creșterii în volum. În cazuri rare, acest simptom este cauzat de o problemă a ficatului numită colestază de sarcină. Dacă mâncărimile sunt severe și se manifestă în special pe mâini și pe picioare, vorbește cu medicul tău despre asta. O modalitate de a preveni apariția pruritului este să hidratezi bine pielea. O metodă prin care poți face asta este masajul cu ulei de măsline după duș. Te ajută în același timp să previi și apariția vergeturilor.
Vei observa o linie de-a lungul abdomenului
Nu ar trebui să te îngrijorezi dacă observi o linie de culoare închisă de-a lungul abdomenului, de la buric și până la osul pubian. Se numește linea nigra și apare de obicei în al doilea trimestru de sarcină. Linia se va estompa treptat la câteva luni după naștere, dar poți accelera acest proces folosind o cremă cu vitamina C aplicată local. Nu folosi niciun produs fără recomandarea medicului dacă ai născut prin cezariană sau dacă alăptezi.
Îți pot apărea varice
Creșterea fluxului sanguin din timpul sarcinii poate pune presiune asupra vaselor de sânge de la nivelul picioarelor, cauzând umflarea acestora și apariția varicelor. Cel mai bun antidot este activitatea fizică moderată. Exercițiile fizice regulate și mișcarea de orice fel, de la plimbări, mers pe bicicleta, înot etc. sunt ideale pentru a preveni apariția varicelor. Efortul fizic trebuie să fie unul moderat. Evită activitățile solicitante sau exercițiile cu greutăți. Medicul tău îți va recomanda cele mai bune tipuri de activități fizice pentru tine.
Părul tău ar putea deveni mai des
Deși nu este neapărat o schimbare la nivelul pielii, este de menționat că și părul trece prin modificări importante în timpul sarcinii. Un efect benefic care apare adesea în al doilea trimestru de sarcină este îndesirea părului. Nivelul crescut de estrogen din timpul acestei perioade a sarcinii prelungește faza anagenă, faza de creștere a părului, ce are ca rezultat reducerea căderii părului (de asemenea, vitaminele prenatale recomandate de medic pot conține biotină, un nutrient care îți face părul mai sănătos și mai strălucitor).
Dar există și un dezavantaj. Părul care nu a căzut în timpul sarcinii va cădea după naștere. Este unul dintre motivele pentru care cele mai multe femei se confruntă cu o cădere accentuată a părului după ce nasc. Nu este, însă, un motiv de îngrijorare. După restabilizarea hormonilor în mod natural părul va reveni la ciclul normal de creștere și cădere.