Pe de alta parte, ea vede utilitatea unei liste de cumparaturi, mai ales pentru oaspeti, "care in loc sa dea bani ar putea sa puna impreuna cu alti oaspeti bani si sa le cumpere mirilor ceva ce isi doresc". Dar si aici e "chestiune de cultura", adauga Monica Roman, care traieste de mai multi ani in Occident. "Cred ca la noi oamenii nu se gandesc mai departe de a doua zi de nunta si in plus iti trebuie o oarecare experienta de shopper sa stii sa-ti alegi lucruri pe care vrei sa le ai vreme indelungata".


Reactii impartite


Monica a asistat la nunti de romani si in Occident, unde tot plicul era de baza. Si, lasa ea sa se inteleaga, chiar daca le spui oamenilor sa nu aduca nimic (asa cum a facut ea, la nunta ei), obiceiul plicului e prea adanc impamantenit ca lumea sa renunte asa usor la el.

Diana Mateescu, 26 de ani, locuieste in Republica Moldova, intr-o zona in care mai toate nuntile sunt cu strigare, si nu se vede alcatuind o lista de cadouri pentru invitati.

Totusi, multi altii se arata deschisi la ideea de a inlocui plicul cu bani cu cadourile de nunta. Reactiile pozitive par sa vina mai ales din partea celor care locuiesc, au locuit sau au calatorit in strainatate.


"Stiu, asa se practica afara, imi povesteau multe persoane care au stat pe afara de chestia asta", spune Dana Buhnea, 27 de ani, care lucreaza la o agentie imobiliara din Bucuresti. Ar folosi serviciile unui registru de nunta? "Da! Categoric! E time efficient, practic si...trebuia sa ajunga si la noi. Decat sa-ti aduca toti mixere si microunde, asa, din cate stiu eu, invitatii stabilesc ce anume din lista vor lua, ca sa nu se cumpere aceleasi lucruri".

Pe Facebook, unde am publicat o notita despre MyWeddingGift.ro, o prietena mi-a semnalat ca e o practica populara in Austria, desi se indoia de succesul initiativei in Romania. Iar un prieten a comentat: "Se practica si la altii mai civilizati, de mai multa vreme, si online si off; era si timpul!"


De la vacante la obiecte de uz casnic


Carmen Baltac de la RWT se asteapta ca, pana in toamna, 30-35 de cupluri sa se foloseasca de serviciile registrului online de nunta. Baltac spune ca site-ul se adreseaza celor care folosesc in orice imprejurari internetul, "indiferent de clasa sociala sau statutul financiar".

MyWeddingGift.ro este, de fapt, dedicat calatoriilor de nunta si diverselor evenimente din timpul lunii de miere (de exemplu, cine romantice sau excursii exotice). Si, chiar daca pachetele sunt in jur de 4-5.000 de euro si pot ajunge la peste 10.000 de euro, responsabilii companiei declara ca pot sa-i multumeasca si pe cei ce doresc servicii mult mai ieftine.


Pana una-alta, eu astept ca romanii sa inceapa sa foloseasca netul si pentru a face liste de cadouri cu frigidere, cuptoare cu microunde si televizoare. Sau, daca printre invitati se afla si miliardari, de ce nu, masini, vile, sau insule in Pacific.

Ai folosi registrul de cadouri la nunta ta? Dar cum ti s-ar parea sa primesti, pe langa invitatia la o nunta, si o lista de dorinte ale mirilor in privinta cadourilor? Ce iti amintesti despre acest aspect la nuntile la care ai participat?

Un articol de Alex Ulmanu
  • maria, luni, 26.05.2014 10:26
    ......

    Atatea discutii...fara dar, cu dar, cu bani! Oameni buni, daca vreti nunta fara dar...faceti-o! Nu o mai judecati pe a altora! Ca nu e frumos, ca esti materialist! Personal prefer banii in locul cadourilor.Da, sunt materialista, ca majoritatea oamenilor! Fiecare popor cu obisceiurile lor si, de data asta, consider ca al romanilor este mai bun. Se face atata tam-tam cu nunta fara dar! Adevarul e ca toti vrem nunta fara dar si fara plic, dar sa fie a altuia. 99% dintre noi am am primit la nunta plicul cu cash! Si sa nu spuneti ca nu v-a tresaltat inima de bucurie cand vedeati ca vi se sterg datoriile facute ca sa ii distrati pe invitati. Oamenii AU NEVOIE de bani! Nu de cadouri, cu care nu ai ce face si pe care nu stii cum sa le returnezi.Si cum tot promovam atat milostenia fata de puturosii aia de pe strada, am putea sa o facem si fata de propriile noastre rude si prieteni. Ca ne place sa mancam si sa bem...pe banii lor! P.S. Singura posibilitate de a face nunta fara toate astea e sa nu chemi pe nimeni. Doar mirii si nasii! Dar atunci...alte comentarii!

  • Seadra, miercuri, 03.03.2010 18:19
    . . . .

    Care mai este farmecul nuntii daca o faci pentru bani?! Eu daca nu as avea suficienti bani pt toate cheltuielile nu as mai face-o. Ideea cu lista de dorinte e ok atata timp cat invitatii pe care ii ai isi permit. Si daca vrei cu adevarat o nunta frumoasa nu trebuie sa o organizezi pentru bani sau cadouri, pt ca in final tot doar cu amintirile ramai.

  • Mihaela Enachi, miercuri, 17.02.2010 11:19
    nunta cu/fara plic

    Ca si idee este foarte buna ....dar pentru cei care au o situatie materiala ...sa zicem relaxanta ....Dar pentru cei care se casatoresc din ideea ca oricum cu ce le iese la nunta vor achita datoriile (pentru ca de ramas cu bani dupa nunta e cam putin probabil in ziua de azi )nu e foarte convenabil sa renunte la plic in favoarea cadourilor.Acesta idee ramane valabila in cazul celor care au deja o casa si trebuie sa o decoreze si sa o utileze .Pana la urma fiecare este liber sa aleaga in functie de situatia lui financiara .Eu de exemplu ma casatorec vara aceasta si am ales plicul la sf nuntii din ideea de a achita restaurantul,muzica.filmatul etc .Am preferat asa ,impreuna cu viitorul meu sot ,deoarece e mult mai simplu si mai putin stresant .Iar pe mine personal nu ma deranjeaza sa inchin plicul cu bani atunci cand merg la o nunta ...e adevarat ca nunta cu strigatul banilor este deja depasita ca si ideea dar nunta cu banii in plic e ok din punctul meu de vedere.Desigur mi-ar face placere sa merg la o nunta cu lista de cadouri ...recunosc ,mai mult din curiozitate deoarece nu am participat la nici o nunta in acest gen .

  • Un om, luni, 08.02.2010 07:17
    nunta fara plic

    foarte interesant si idilic..... ce frumosi si buni suntem noi. sa nu uitam ca realizarea unui asemenea eveniment implica costuri... si nu mici. sa vad eu pe aia care vor plati meniurile in cuptoare cu microunde si muzica, fotograful si filmarea cu prajitoare de paine. nu cred ca mai e o afacere pentru miri realizarea unei nunti. de fapt marii castigatori sunt cei care vand servicii pentru o nunta... incercati de exemplu sa calculati alimentele ce le pimiti la meniuri si veti vedea cine face profit. ar fi interesant sa vina invitatii la nunta si cu pachetelul cu mancare de acasa, nu? :))

  • MIHAELA, marţi, 03.11.2009 17:26
    nunta la romani

    eu sper sa se renunte cat mai curand la aceasta "afacere"; strica tot spiritul la ceea ce inteleg eu prin celebrarea nuntii; bietii miri stau toata noaptea stresati, daca le iese banii sau nu ca sa poata plati restaurantul, iar mesenii se roaga in gand ca "masa" sa nu se ridice prea mult. nu e nimic original, frumos, sau romantic, in toata asta, este o practica de prost gust!

  • miha, sâmbătă, 16.05.2009 10:09
    ....

    si la noi e un obicei de genul. la o cununie civila, atunci cand nu exista o cununie religioasa, la petrecerea respectiva invitatii vin cu cadouri, exceptandu`i pe cei fara insiparatie care vin tot cu plic. multi dintre romani atunci cand ajung la momentul nuntii au deja o casa, sunt instariti, au toate utilitatile....ideea cu cadourile mai ales de uz casnic e destul de riscanta, mai bine il lasi sa`si faca cumparaturile pe gustul lui...din banii respectivi. in plus, multi din insuratei, in romania, folosesc acei bani pt a`si plati datoria la restaurant. nu orice se casaoreste a reusit sa`si stranga o suma de bani, bazandu`se pe aceea. poate am tot o mentalitate de roman, dar situatia asta nu o sa se schimbe niciodata.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro