Reclamele din reviste si de la televizor promoveaza anumite stereotipuri de frumusete incat ajungi sa te intrebi daca...
Reclamele din reviste si de la televizor promoveaza anumite stereotipuri de frumusete incat ajungi sa te intrebi daca esti intr-adevar frumoasa sau nu. Idealul de fumusete care ne este prezentat ni se spune ca l-am putea atinge si noi daca...
Si aici este o lista foarte lunga: am tine dieta, ne-am machia natural, am folosi o anumita crema de corp sau am face masaj anticelulitic. Sunt atat de multe de facut pentru a atinge aceasta frumusete creata incat nu prea mai stii cu ce sa incepi.
In fata atator canoane ale frumusetii indreptate spre noi incepem sa ducem un razboi cu noi insene si ne consumam pentru tot ceea ce ne lipseste: coapse ferme, fese bombate, picioare lungi, par stralucitor si sani apetisanti. Poate ca nu ne lipsesc toate acestea, dar suntem noi prea exigente sau ne raportam unor standarde prea inalte, ghidandu-ne dupa niste imagini create.
Un prim raspuns ne vine chiar de acolo unde nu ne-am fi asteptat: din publicitate. In urma cu doi ani gigantul american de produse de ingrijire, Dove, lansa o campanie in afara normelor prin protagonistele ei. Acestea sunt cinci femei obisnuite, cu imperfectiunile si defectele lor.
Ele au toate un numitor comun: zambetul si voia buna care exprima impacarea cu sine insusi si acceptarea propriei persoane. Una dintre femei este roscata si cu pistrui, alta are riduri, alta este prea grasa iar alta slaba. Iata ce trebuie sa retii din aceasta campanie.
Invata sa te descoperi
La varsta de 7 ani, fetitele si baietii au o opinie buna despre fizicul lor. Aceasta se deterioreaza pe masura ce trec anii asa ca doar 20% dintre adolescenti sunt multumiti de corpul lor, iar 60% se cred prea grasi. Aceasta opinie nu dispare odata cu varsta. Potrivit publicatiei electronice www.psychologies.com, 70% dintre femei au o perceptie negative asupra corpului lor, considerandu-se prea grase.
Nu exista un singur prototip al frumusetii ci exista femei frumoase cu tipologii si aspect fizic diferit. Fiecare dintre noi trebuie sa se analizeze diferit si sa isi descopere calitatile si aspectele mai putin frumoase.
Frumusetea devine astfel o descoperire intima si singulara. Se poate intampla ca intr-o zi pielea ta sa fie luminoasa, in alta sa te simti usoara si libera in hainele care te avantajeaza, iar in a treia sa mergi la coafor si sa fii pe buna dreptate incantata de parul tau.
Incearca sa nu iti mai spui mereu ca trebuie sa iti cumperi o bluza larga pentru a nu ti se mai vedea burtica ci invata sa te accepti si sa valorizezi lucrurile pozitive. Accest proces de acceptare si de descoperire a fizicului si a frumusetii ascunse tine de domeniul dezvoltarii personale.
Trebuie mai intai sa devii constienta de imaginea pe care o ai despre tine si apoi sa descoperi daca ea este conforma realitatii. Acesta este momentul decriptarii elementelor mostenite genetic. Aceste asemanari (nasul vine de la mama, picioarele de la tata, iar ochii de la bunica), pe care le uram sau le iubim, ne identifica.
A fi frumoasa devine sinonim cu a fi in armonie cu propriile valori, mostenirea genetica si cu proiectele de viata. Vine un moment in care iti accepti fizionomia si trupul si decizi: "Sunt intr-adevar eu si voi face tot ce pot pentru a valorifica ce mi-a fost daruit. Cu acesti ochii superbi care sunt doar ai mei ma simt frumoasa."