Produsul pe care dermatologii și-ar dori ca toată lumea să-l folosească
Cu toții ne dorim un ten frumos și sănătos, dar și să ținem la distanță cât mai mult timp apariția ridurilor. Probabil că ai investit deja foarte mult în serumuri, creme și produse cosmetice care previn îmbătrânirea prematură.
Dar medicii dermatologi și specialiștii în îngrijirea pielii repetă de fiecare dată același lucru: cea mai bună modalitate de a preveni îmbătrânirea tenului este folosirea cremei de protecție solară. În ciuda acestui sfat repetat cu fiecare ocazie, sunt puțini oameni care le urmează recomandarea. Dar de ce este atât de importantă protecția solară? Iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre protecția solară:
SPF, UVA și UVB - Ce înseamnă fiecare dintre ele?
Ca să înțelegi de ce este atât de important să te protejezi de razele soarelui, trebuie să înțelegi termenii de bază. SPF este prescurtarea pentru Sun Protection Factor - factor de protecție solară - și este o unitate de măsură pentru nivelul de protecție față de razele ultraviolete B. Cu cât numărul factorului de protecție este mai mare, cu atât protecția față de razele UVB este mai ridicată.
Dacă pe un produs de protecție solară este menționat termenul ”spectru larg”, înseamnă că oferă protecție atât pentru UVA, cât și pentru UVB.
Care este diferența dintre razele UVA și UVB?
“UVA și UVB sunt două tipuri diferite de raze ultraviolete. Razele UVB ard și îmbătrânesc pielea, iar cele UVA penetrează mai adânc țesuturile și bronzează pielea. Ambele deteriorează colagenul și îmbătrânesc pielea”, spune medicul dermatolog David Colbert, potrivit whowhatwear.com
UVA constituie 95% din lumina UV care ajunge la noi și sunt considerate drept cea mai mare amenințare pentru piele. Sunt prezente oricând este lumină afară - indiferent dacă este soare sau nu - și pot trece prin sticlă. În schimb, razele UVB au o arie mai mică, dar sunt responsabile pentru schimbările vizibile pe care le vezi la suprafața pielii, precum arsurile solare.
Deși s-a dovedit că ambele tipuri de raze joacă un rol în apariția cancerului de piele, UVA penetrează pielea mult mai adânc decât razele UVB. Afectează astfel fermitatea, elasticitatea pielii și cauzează riduri.
Câtă cremă cu SPF să folosești și cât de des?
Există sfaturi contradictorii cu privire la cantitatea de SPF pe care să o aplici, dar este cunoscut faptul că cei mai mulți oameni nu folosesc suficient. Medicul dermatolog recomandă se folosește o cremă cu SPF așa cum ai folosi crema ta hidratantă, în cantitate suficientă pentru a acoperi într-un strat subțire pielea.
Ar trebui să aplici lotiunea cu SPF cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși afară. Este necesar să replici o dată două ore atunci când stai la plajă. De asemenea, poți să folosești produse cosmetice care includ factor de protecție solară, precum creme hidratante, fond de ten, balsam de buze sau sprayuri pentru păr.
Este necesar să folosești crema cu SPF în fiecare zi?
Răspunsul este da. Razele UV sunt prezente indiferent de anotimp sau de vreme. Cantitatea lor este mai mare în zilele însorite, dar asta nu înseamnă că lipsesc cu desăvârșire atunci când este înnorat.
“Dacă vrei să previi apariția prematură a ridurilor, ar trebui să folosești o cremă cu factor de protecție 30 în fiecare zi. Produsele cu SPF ar trebui să facă parte din ritualul tău zilnic de ingrijire a pielii. În acest fel, pielea ta va îmbătrâni mai lent”, recomandă medicul dermatolog.