Motivele pentru care unele femei par adolescente, iar altele de aceeași vârstă au un aspect matur
Cu trecerea anilor, diferențele dintre persoane de aceeași vârstă devin uneori foarte vizibile. Dacă unele persoane par mai tinere decât sunt, altele par mult îmbătrânite. Care este motivul?
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că există unele trăsături și caracteristici care fac o persoană să pară tânără. Printre acestea se numără fața rotundă sau ovală, ochii mari, genele și sprâncenele accentuare, arcul lui cupidon pronunțat și fermitatea pielii. Sunt trăsături specifice tinereții, pe care unele persoane le păstrează de-a lungul anilor. Iată de ce unele femei par adolscente, în timp ce altele par mult mai mature:
Pomeții proeminenți
Pomeții care ies în evidență reprezintă un trend ce revine cu regularitate în tendințe. Reprezentativ pentru modelele din anii '90, numeroase femei în prezent își doresc pomeți mai vizibili și mai accentuați. Dacă cele mai multe dintre ele apelează la tehnica de machiaj numită contouring, altele apelează la metode drastice, precum opreația estetică de îndepărtare a grăsimii subcutanate de la nivelul feței. Este o procedură simplă, dar pe care medicii nu o recomandă pentru că poate avea consecințe negative pe termen lung. Persoanele care au un nivel scăzut de grăsime subcutanată la nivelul feței par mai în vârstă decât cele care au fața plină. Motivul este acela că pe măsură de îmbătrânim acest strat de grăsime subcutanată, care susține pielea și îi oferă fermite, devine tot mai subțire și astfel obrajii par „lăsați”.
Bineînțeles, pomeții accentuați arată foarte bine, dar nuai dacă sunt naturali, o trăsătură moștenită genetic. Dacă ai chipul rotund și plin, ar trebui să înveți să-ți accepți obrajii rotunjori, pentru că ei te ajută să pari mai tânără.
Dietele drastice
Cu cât o persoană pierde mai multe kilograme, cu atât mai vizibil va fi aspectul de „față de dietă”. Din cauza lipsei grăsimii, liniile nazolabiale devin mai vizibile, ridurile se adâncesc și lipsa volumului din jurul ochilor face ca fața să pară îmbătrânită. Acesta este și motivul pentru care cântăreața Adele părea de nerecunoscut după ce a slăbit drastic anul acesta. Chiar și în cazul persoanelor tinere, regimul drastic are efecte nedorite asupra chipului. De aceea dietele sănătoase, care promovează pierderea treptată a kilogramelor în plus sunt de preferat în locul celor drastice, care promit rezultate rapid. Atunci când slăbești treptat, pielea are timpul necesar pentru a-și redobândi elasticitatea și fermitatea.
Prea puțină sau prea multă activitate fizică
Un stil de viață activ nu doar că îmbunătățeste sănătatea, dar în același timp menține pentru mai mult timp tinerețea chipului. Iar acest lucru este dovedit de studii. Unul dintre ele arată că persoanele în vârstă care fac exerciții cu regularitate nu doar că încetinesc procesul de îmbătrânire, dar în același timp reduc nivelul colesterolului și își îmbunătățesc imunitatea. Cu toate acestea, limitele sănătoase sunt necesare întotdeauna. Extrama de la capătul opus al sedentarismului este excesul de exerciții fizice, care poate face mai mult rău decât bine. Nivelul de grăsime de la nivelul feței poate fi redus și mai mult din cauza activității fizice intense, în special după vârsta de 40 de ani. De aceea, persoanele care se antrenează prea mult după această vârstă riscă să pară mai în vârstă decât sunt.
Excesul de zahăr
O piele cu aspect obosit, inflamație, piele lăsată, pungi sub ochi și riduri - toate acestea sunt costurile pe care le plătim dacă mâncăm prea multe dulciuri. Zahărul stimulează glicarea - un proces prin care excesul de glucoză afectează nivelul colagenului și îl face inelastic, ceea ce accelerează îmbătrânirea.
Somn insuficient
Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu au un somn odihnitor îmbătrânesc mai repede. 60 de femeicu vârste cuprinse între 30 și 49 de ani au luat parte la un studiu care a arătat că femeile care nu dorm suficient prezintă semne ale îmbătrânirii precum piele lăsată, riduri, pete și pierderea elasticității.
Potrivit unui alt studiu, poziția în care dormim este de asemenea foarte importantă. O persoană își schimbă poziția de somn de 20 de ori în timpul nopții. În 65% dintre cazuri, oamenii dorm pe o parte, iar acest lucru contribuie la formarea ridurilor la nivelul feței și gâtului.
Șanțul subnazal nedefinit
Filtrumul sau șanțul subnazal este zona dintre baza nasului și arcul lui Cupidon și este un element important al structurii faciale. În cazul persoanelor tinere, această zonă are un aspect bine definit, dar odată cu vârsta devine estompat și mai puțin vizibil. Persoanele care au această zonă estompată par mai în vârstă decât sunt.