Nu te perii suficient
"Fulgii" de mătreață nu sunt altceva decât bucățele mici de piele îndepărtate prin procesul de înnoire celulară. Celulele moarte sunt astfel îndepărtate, pentru ca altele noi să le ia locul. Perierea părului și a scalpului de două ori pe zi, dimineața și seara, este foarte importantă pentru a îndepărta eficient acest strat de celule moarte. Dacă le vei înlătura prin periere, acestea nu se vor mai acumula formând mătreața, ci vor fi îndepărtate treptat. Un masaj al scalpului efectuat la fiecare spălare pe cap ar putea avea de asemenea un efect benefic pentru că va stimula circulația sanguină și va regla procesul de înnoire celulară.
Nu te clătești bine
O altă posibilă cauză a mătreții este clătirea insuficientă după fiecare șamponare. Dacă la nivelul scalpului rămân urme de șampon, balsam sau mască pentru păr există riscul ca pe pielea ta să rămână substanțe care o irită, cauzând în acest fel apariția mătreții. Clătește-te foarte bine după fiecare spălare pe cap astfel încât scalpul să rămână perfect curat. Nu folosi apă prea fierbinte pentru că îți usucă pielea capului și cauzează o deshidratare accentuată care se va manifesta tot prin mătreață.
Te vopsești prea des
Toate substanțele chimice care intră în contact cu scalpul tău au potențialul de a-ți irita pielea și de a cauza exfolierea excesivă. Este valabil în special în cazul vopselei de păr, care poate fi deosebit de agresivă cu pielea. Iar cu cât te vopsești mai des, cu atât mai mult scalpul tău va fi supus acestor substanțe iritante, ceea ce va provoca o exfoliere excesivă a pielii, provocând astfel mătreața. Așteaptă cel puțin două săptămâni între vopsiri, iar dacă nu ai multe fire albe, vopsește-te o dată pe lună.
Folosești prea des produse de styling
Sprayul fixativ, spuma sau ceara pentru păr ar putea avea de asemenea un rol în apariția mătreții. Evită să folosești prea des aceste produse pentru fixarea părului. Iar în cazul în care îți sunt indispensabile, atunci ai grijă să nu intre în contact direct cu scalpul.