Expertii te sfatuiesc
Cosmeticiana Monica Gulgez de la Centrul de Frumusete L'Oreal, spune ca un ten gras se recunoaste dupa abundenta de sebum, incarcarea cu comedoane (puncte negre) in zona T (barbie, nas, frunte), pori dilatati, mici cosuri. Sebumul isi face aparitia mai ales dimineata dar si in timpul zilei, absorbind machiajul acolo unde el exista. Punctele negre trebuie curatate periodic de catre o cosmeticiana, in caz contrar ele se transforma in cosuri. Este indicata folosirea produselor cosmetice adecvate tipului de ten gras-mixt. In aparitia acestora, important este si regimul alimentar. Persoanele cu asemenea probleme trebuie sa evite grasimile, prajelile si sucurile cu acid.
In cazul tenului gras, mai spune Monica Gulgez, machiajul nu prea tine. Se poate folosi pudra pulbere, care usuca si absoarbe sebumul, iar machiajul abundent sa fie facut cat mai rar, pentru a putea fata sa respire. Pentru a evita aceste probleme fiecare dintre noi poate sa-si faca acasa un gomaj de 2/ori pe saptamana si sa foloseasca o masca astringenta, cum ar fi albusul de ou cu zeama de lamaie, care se tine pe fata pana se usuca, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Persoanele cu ten acneic trebuie sa aiba grija si cu expunerea la soare; chiar daca se zice ca acesta usuca cosurile, poate lasa semne urate. Trebuie folosita o crema solara de fata, cu factor de protectie mare.
Dr. Gabriela Marinescu, de la Centru de Diagnostic si Tratament "Victor Babes" din Bucuresti, spune ca acneea debuteaza la pubertate, cand se secreta hormonii sexuali. O alta cauza a apiritiei ei ar fi folosirea in exces a vitaminelor B6 si B12. Pentru tenul acneic cu puncte negre se recomanda Retin A (o data pe zi/seara) sau medicamente cu efect antibacterian. Tenul acneic cu puncte rosii poate fi tratat cu eritromicina 2% si Benzoil Peroxid gel 5%. Se poate inghiti si doxiciclina o capsula/zi vreme indelungata, timp in care nu se recomanda expunerea la soare care poate produce arsuri. Un alt antiseboreic, administrat dupa consultatia in prealabil si a ginecologului, pe langa cea a dermatologului, sunt anticonceptionalele, in speta Diane 35. Pentru formele mai grave de acnee, cum ar fi cea cu leziuni nodulare este obligatoriu consultul dermatologic si evitarea (in toate cazurile) a traumatizarii.