Este oja nocivă pentru unghii? Ce spun experții
Frumuseţe · Cosmetica / 20.12.2018

Dacă numeri zilele anului în care porți ojă pe unghii, probabil vei fi surprinsă să descoperi că le depășesc cu mult pe cele în care unghiile tale sunt naturale.

Acest produs cosmetic a devenit de nelipsit din ritualul nostru de înfrumusețare. Cele mai multe femei dețin zeci de sticluțe de ojă, în culori variate, dar și lacuri, tratamente sau întăritoare pentru unghii. 

Drept urmare, este imposibil să nu ne întrebăm ce efecte au ojele și lacurile pentru unghii asupra frumuseții, dar și asupra sănătății. Dacă ne ghidăm după mirosul puternic al acetonei, nu este dificil de intuit că oja nu este nici pe departe inofensivă. Este, până la urmă, o vopsea sintetică, ce conține zeci de substanțe chimice care pot pătrunde prin patul unghiei în sistemul sanguin. Dar ce spun experții?

Evită substanțele toxice

"Cele mai multe substanțe toxice au fost eliminate de către producători din oja pentru unghii, prin urmare în prezent o poți purta pentru o perioadă mai lungă de timp fără să aibă efecte nocive", declară pentru telegraph.co.uk manichiurista Lynn Gray.

"Dar trebuie să verifici dacă oja ta conține formaldehide (care sunt conservanți), toluen (care este solvent), parabeni (care sunt conservanți sintetici) și camfor (ce oferă luciu și previne ciobirea). Dacă oja nu conține aceste substanțe, este sigură pentru unghii. Mai periculoasă este acetona pe care o folosești pentru a șterge oja. Noi recomandăm ștergerea ojei de pe unghii cel puțin o dată la șapte zile folosind un produs care nu conține acetonă. Acetona este deshidratantă pentru patul unghiei, provocând uscarea și descuamarea unghiei. Unghiile cresc cu 3 mm pe lună, prin urmare ar putea dura între patru și șase luni ca unghiile să se refacă", spune specialistul.

Oferă-le unghiilor o pauză

"Oja duce la îngălbenirea unghiilor, le poate usca și cauzează exfolierea", declară specialistul Margaret Dabbs. "Folosind ojă care conține ingrediente nutritive, precum uleiuri naturale și vitamine, le oferi unghiilor tale beneficii și le ajuți să fie într-o formă mai bună", adaugă specialistul. De exemplu, oja care conține vitamina E hidratează unghiile și le protejează de rupere și degradare. 

De asemenea, îngrijirea unghiilor de la picioare este la fel de importantă. Curăță oja de pe unghii cu regularitate. "Unghiile de la picioare cresc de două ori mai greu decât unghiile de la mâini, prin urmare oferă-le șansa de a respira și a se regenera, altfel ar putea avea nevoie de până la nouă luni să crească și să se refacă dacă au fost deteriorate de ojă", spune specialistul.

Unele substanțe pătrund în organism

Dar efectele ojei nu se rezumă doar la unghii. Substanțele din aceste produse pot pătrunde în organism. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke din Marea Britanie, un ingredient comun din oja pentru unghii poate determina creșterea în greutate. De vină este o substanță numită trifenil fosfat, cunoscută și ca TPHP, care este adăugată pentru a face oja mai flexibilă.

"Unele studii au arătat că TPHP afectează sistemul endocrin, ceea ce înseamnă că interferează cu hormonii și ar putea provoca creșterea în greutate, pe lângă alte efecte negative", declară pentru mailonline.co.uk naturopatul Marissa Malvasso.

Aproximativ 30 de femei au participat la studiu, iar oamenii de știință au descoperit că acestea aveau în organism o formă metabolizată de TPHP la numai 10-14 ore după ce au aplicat ojă pe unghii. Johanna Congleton, co-autor al studiului, s-a arătat îngrijorată că oja pentru unghii este promovată nu doar pentru femei, ci și pentru adolescente.

"Este și mai îngrijorător faptul că organismul lor a absorbit această substanță chimică relativ repede după ce au aplicat oja pe unghii", declară Johanna Congleton. Potrivit mirror.co.uk, mai mult de 1500 de producători de ojă includ substanța TPHP în produsele lor, printre care branduri precum OPI, Sally Hansen sau Essie. Dar multe altele ar putea conține substanța fără ca acest lucru să fie specificat pe lista de ingrediente.

Cercetătorii au analizat zece tipuri de ojă și au descoperit diferite niveluri de THPH în opt dintre ele. Două din opt nu aveau substanța chimică specificată în lista de ingrediente. Experții recomandă citirea etichetei înainte de a cumpăra un produs, iar dacă ai dubii cu privire la produsele pe care le folosești, să le înclocuiești cu unele naturale, non-toxice sau vegane.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro