De ce nu este bine să te speli pe față când faci duș. 5 efecte negative
Frumuseţe · Cosmetica / 13.07.2021

Probabil îți este cunoscut acest scenariu: pornești dușul și primul lucru pe care îl faci este să pui jetul de apă caldă direct pe față.

Deși este mult mai simplu să te demachiezi astfel seara și să îți speli tenul în timp ce îți faci duș, efectele asupra pielii tale sunt negative și pot provoca probleme pe termen lung. 

Iată ce se întâmplă dacă te speli pe față cu apă caldă, în timp ce îți faci duș:


Agravează acneea


Dușurile lungi cu apă fierbinte îndepărtează uleiurile naturale de la suprafața pielii, care au rol protector și efect hidratant. Dacă pielea ta este deja uscată, acest obicei poate deshidrata și mai mult tenul. Există concepția greșită că doar persoanele cu ten gras se confruntă cu acnee. Însă îndepărtarea barierei naturale de protecție lasa pielea vulnerabilă în fața bacteriilor care provoacă acnee.


Citește și: 
Cele 7 alimente care luptă împotriva ridurilor. Ar trebui să le consumi zilnic!


Dilată vasele capilare


Spălarea tenului cu apă caldă duce la dilatarea vaselor capilare de sânge, rezultatul fiind o piele cu aspect înroșit. De asemenea, dacă te confrunți cu rozacee, obiceiul de a te spăla pe față cu apă caldă în timp ce faci duș accentuează capilarele vizibile și agravează această afecțiune a pielii.

Duce la apariția prematură a ridurilor


Poate ai observat că degetele tale devin ridate după ce faci o baie cu apă fierbinte sau un duș lung. Acest lucru se întâmplă pentru că apa îndepărtează uleiurile protectoare de la nivelul pielii și în același timp o deshidratează. Același lucru se întâmplă și în cazul tenului, care este mult mai sensibil decât pielea de pe corp. Obiceiul de a aplica jetul fierbinte de apă pe față accentuează în timp ridurile și duce la apariția prematură a ridurilor și liniilor fine. Zona ochilor este cel mai predispusă la acest efect negativ.

Poate sensibiliza pielea


Chiar dacă ai tenul perfect sănătos, apa fierbinte aplicată pe față în timpul dușului afectează pH-ul natural al pielii și duce la sensibilizarea pielii. Tenul va deveni mai uscat și mai sensibil la factorii de mediu și la produsele cosmetice pe care le aplici.

Predispune pielea la iritații și eczeme


Apa fierbinte inflamează stratul exterior al pielii, ducând la apariția iritațiilor și a eczemelor. Te vei confrunta cu simptome precum senzația de mâncărime, usturime sau descuamarea pielii.

Cum să îți cureți corect tenul


Dacă te machiezi în fiecare zi, primul pas pe care trebuie să îl faci seara este să îndepărtezi fardurile cu ajutorul unui produs de demachiat cu efect delicat. Poți încerca demachierea cu ulei natural, precum ulei de măsline, de cocos, avocado sau ulei din sâmburi de struguri. Uleiul dizolvă chiar și machiajul rezistent, fiind eficient pentru îndepărtarea în totalitate a produselor cosmetice. De asemenea, laptele demachiant hrănitor sau apa micelară sunt soluții eficiente pentru eliminarea rapidă a machiajului.

După demachiere, spală-te pe față cu apă călduță sau rece și o loțiune delicată special concepută pentru curățarea tenului.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro