De ce este bine să-ți faci acum un tratament pentru ten cu retinol și acizi
Frumuseţe · Cosmetica / 25.03.2020

Unele substanțe care au efecte miraculoase asupra tenului, printre care și retinolul, trebuie folosite numai atunci când nu te expui la soare. De aceea, perioada de izolare este ideală pentru astfel de tratamente

Retinolul este un derivat al vitaminei A care are efecte extraordinare asupra pielii. A fost descoperit în urmă cu peste 40 de ani de medicii dermatologi. Aceștia au observat că persoanele care au folosit un tratament pe bază de retinol pentru a combate acnee au avut la finalul tratamentului un ten mai luminos, riduri reduse și pete pigmentare estompate. 

Principalele efecte benefice ale retinolului asupra tenului tău:


- reduce ridurile fine prin stimularea producerii de colagen la nivelul pielii
- îndepărtează stratul de celule moarte de la suprafața pielii și lasă tenul mai curat și luminos
- estompează petele pigmentare, pistruii şi petele cauzate de sarcină
- vindecă acneea prin capacitatea sa de a elibera porii blocaţi
 

Citește și: Cele mai eficiente măști naturale pentru ten pe care să le faci acasă 

 
Deşi au beneficii majore asupra pielii, cremele pe bază de retinoizi provoacă la primele aplicări iritaţie, înroşire, usturime, uscare excesivă şi descuamare. De aceea astfel de produse sunt vândute în farmacii, pe baza prescripţiei medicale. Cremele și serumurile cosmetice, în schimb, conţin o concentraţie de retinol de până la 1%, evitâdu-se astfel efectele secundare pe care le-ar putea avea asupra pielii.

Vitamina A este degradată de lumină, de aceea cremele care conţin retinol trebuie aplicate seara. Pe de altă parte, este indicat să alegi creme cu retinol care sunt vândute în recipiente închise ermetic, cu pompiţă. Astfel crema nu este expusă la aer şi lumină. 
 

Când nu este recomandat să folosești creme cu retinol 

 
Retinolul are unele contraindicații. Nu este recomandată expunerea la soare în timpul tratamentului cu retinol pentru că este o substanță cu efect fotosensibilizant, ceea ce înseamnă că predispune pielea la apariția petelor pigmentare. Tratamentele cu retinol se fac în special în sezonul rece, toamna și iarna, când nivelul razelor UV este mai scăzut. Chiar și în acest caz este obligatorie folosirea cremelor de protecție solară cu factor 50 în fiecare zi, indiferent de sezon sau dacă este înnorat.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l știi este acela că retinolul nu se folosește în timpul sarcinii. Este contraindicat pentru că poate avea efecte nocive asupra fătului. Dacă ești însărcinată sau încerci să rămâi însărcinată nu folosi produse cu retinol.

Pentru că este cel mai bine să stai în casă atunci când folosești retinol, perioada de izolare la domiciliu pe care trebuie să o respectăm în prezent este o ocazie bună de a încerca un tratament cu retinol. Bineînțeles, acest lucru nu este valabil dacă locuiești la casă și ieși des în curte.
 

Cum să folosești produsele cu retinol 


Serumurile sau cremele cu această substanță activă se aplică de obicei seara. Tratamentul se începe treptat: aplică inițial o dată la două-trei zile în prima săptămână, iar din a doua poți aplica în fiecare seară, în funcție de reacția pielii tale. Retinolul provoacă iritație locală, o senzație de usturime, usucă excesiv pielea și are astfel de efecte în special în cazul celor cu pielea sensibilă. Aplicarea trebuie începută treptat, pentru ca tenul tău să se obișnuiască cu tratamentul. 

Nu folosi alte produse cu acizi atunci când folosești retinol pentru că pot irita și mai mult pielea. Printre acestea se numără acidul glicolic sau acidul salicilic. 
 
Dacă nu vrei să folosești un produs cu retinol, atunci poți încerca variante mai blânde pentru ten, dar care au de asemenea un efect de reînnoire celulară și estompare a ridurilor și petelor pigmentare. 

Acidul glicolic este o variantă excelentă. Aplică un serum cu acid glicolic seara, înainte de culcare, pe tenul proaspăt spălat. După ce ai aplicat serumul cu acid glicolic poți folosi o cremă hidratantă care să fixeze acidul în piele și să-i stimuleze efectul. La fel ca în cazul folosirii produselor cu retinol este foarte important să aplici o cremă cu factor de protecție solară 50 atunci când ieși din casă.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro