De ce ai mâinile aspre iarna și cum poți preveni uscarea pielii
Nu este suficient să aplici cremă hidratantă cu regularitate dacă repeți aceleași greșeli zi de zi care îți usucă pielea. Află de ce ai mâinile aspre iarna și cum să eviți uscarea pielii.
Sezonul rece are un efect negativ asupra pielii tale, iar cel mai puternic impact se observă la nivelul mâinilor. Pielea mâinilor devine uscată, aspră și chiar se poate crăpa atât de mult încât sângerează. Dar de ce se întâmplă acest lucru chiar dacă folosești creme hidratante cu regularitate? Este posibil ca unele obiceiuri zilnice să afecteze sănătatea pielii tale și să ducă la apariția efectului neplăcut de mâini aspre, cu piele uscată.
Iată câteva dintre greșelile care duc la uscarea și crăparea pielii mâinilor pe timp de iarnă:
Te speli prea des pe mâini
Cum suntem în plin sezonul gripei și ne confruntăm cu amenințări și mai mari, precum coronavirusul, este de înțeles că vrei să te speli cât mai des pe mâini. Este un obicei care îți protejează sănătatea și este una dintre cele mai bune modalități de a preveni gripa și răceala. Însă acest obicei are și efecte negative: este principalul motiv pentru care ai pielea aspră și uscată pe timp de iarnă. „Chiar dacă săpunurile îți curăță și dezinfectează mâinile, pot în același timp să îndepărteze uleiurile protectoare de la suprafața pielii, ceea ce duce la uscare
”, declară medicul dermatolog Joshua Zeichner pentru allure.com. Dacă ai obiceiul (care nu este deloc greșit) de a te spăla des pe mâini, medicul dermatolog recomandă să înlocuiești săpunul obișnuit cu o loțiune pentru spălarea mâinilor care nu conține săpun. „Aceste produse pentru curățare sunt blânde cu pielea și oferă hidratare, îndepărtând în același timp murdăria”, spune medicul.
Ce înseamnă prea mult când vine vorba de spălatul pe mâini? Medicul dermatolog consideră că este prea mult dacă te speli pe mâini de peste zece ori pe zi.
Nu îți usuci bine mâinile după ce te speli
O altă cauză importantă pentru uscarea mâinilor pe timp de iarnă poate fi faptul că nu te ștergi suficient pe mâini după ce te speli. Pielea are de suferit în special atunci când ieși afară, la aer liber, cu mâinile umede. Apa rămasă pe piele se evaporă luând cu ea și apa din stratul superior al pielii, ceea ce cauzează uscarea și deshidratarea pielii. Șterge-te foarte bine cu un prosop curat din bumbac sau cu prosoape din hârtie de fiecare dată când te speli pe mâini. Înainte de a ieși afară aplică puțină loțiune hidratantă pe mâini sau poartă mănuși. În toaletele publice folosește aparatul cu aer cald pentru uscarea completă a mâinilor.
Folosești dezinfectant pentru mâini
Dacă nu te poți despărți de acea sticluță cu dezinfectant pentru mâini, atunci acesta ar putea fi motivul pentru care pielea mâinilor tale este tot timpul uscată. Formulele pentru dezinfectarea mâinilor sunt pe bază de alcool, iar alcoolul este recunoscut pentru că afectează stratul superior al pielii, cauzând iritații, descumarea și uscarea pielii. „După ce folosești dezinfectant pentru mâini, nu uita să-ți hidratezi mâinile după aceea pentru a reface bariera protectoare a pielii”, spune dermatologul.
Medicul recomandă să aplici un balsam pentru mâini precum puțină vaselină cosmetică. Creează o peliculă protectoare la suprafața pielii care previne deshidratarea accentuată și blochează apa în piele.
Faci dușuri fierbinți
Să faci un duș fierbinte după o zi geroasă de iarnă este una dintre micile plăceri ale vieții. Dar acesta ar putea fi un alt motiv pentru care te confrunți cu piele uscată atât pe mâini, cât și pe corp. „Când faci dușuri fierbinți pentru o perioadă prea lungă de timp îndepărtezi uleiurile benefice de la suprafața pielii, iar rezultatul este o piele uscată”, declară medicul. Acesta recomandă ca dușurile să nu dureze mai mult de cinci-șapte minute, iar apa pe care o folosești să fie caldă, nu prea fierbinte. Dacă în baie se formează abur, înseamnă că stai prea mult la duș.