Cum se schimbă pielea după 30 de ani și ce poți face
Frumuseţe · Cosmetica / 21.09.2018

Aspectul tenului se modifică odată cu trecerea anilor, dar îți poți menține pielea netedă și catifelată cu produsele potrivite. Descoperă cum se schimbă pielea după 30 de ani.

Atunci când ai depășit 30 de ani îți poți face probleme cu privire la riduri, însă acesta nu este singurul aspect la care trebuie să fii atentă. Oboseala sau stresul lasă mai ușor urme pe chipul tău, însă nu trebuie să te descurajezi. Există numeroase soluții pe care le ai la dispoziție pentru a-ți îngriji pielea după 30 de ani. De multe ori aspectul pielii poate fi dramatic îmbunătățit cu ajutorul unor gesturi simple de îngrijire, care nu te solicită prea mult și nu-ți ocupă decât câteva minute. 
Probabil că ai observat mici schimbări pe măsură ce te-ai apropiat de această vârstă. De exemplu, dermatologii consideră că începând cu vârsta de 28-29 de ani pielea se deshidratează mai rapid, iar schimbările de temperatură afectează tenul timp mai îndelungat. De asemenea, ai putea simți nevoia să dormi mai mult, îți vei reveni mai lent după o petrecere care a durat toată nopatea, iar sistemul digestiv funcționează puțin mai lent în cazul unor alimente. Dacă simți că tenul tău nu are aspectul pe care ți-l dorești este momentul să schimbi felul în care-l îngrijești. Astfel, există soluții pentru fiecare problemă specifică vârstei pentru ca pielea să aibă din nou aspectul proaspăt și luminos pe care ți-l dorești.

 
Dacă tenul are un aspect tern, exfoliază-l de două ori pe săptămână

Ritmul de refacere a tenului nu este același precum cel din copilărie, când noile celule apar la fiecare 14 zile. După vârsta de 30 de ani, celulele se reînnoiesc la 28-35 de zile. Din acest motiv tenul poate avea un aspect tern, lipsit de strălucire. Din cauza acumulării stratului de celule moarte, lumina nu mai este reflectată în mod optim, iar trăsăturile tale nu vor fi puse în valoare. Pentru a contracara acest efect nedorit poți elimina manual celulele moarte pentru a aduce la suprafață mai rapid stratul de piele catifelată. În acest fel, pielea va deveni din nou strălucitoare și elastică. În plus, astfel te asiguri și că ingredientele din cremele folosite sunt absorbite optim și acționează eficient. Alege un gel de față cu particule de bambus sau de zahăr brun sau poți prepara acasă un exfoliant rapid din miere și scorțisoară. Nu folosi exfoliantul decât de 2 ori pe săptămână pentru a preveni înroșirea pielii sau iritațiile.

 
Dacă pielea este foarte uscată folosește o cremă emolientă și alfa hidroxi acizii

Deshidratarea pielii este cea mai des întâlnită problemă de către dermatologi atunci când analizează cum se schimbă pielea după 30 de ani. Un alt efect secundar al faptului că reînnoirea stratului superior al pielii are loc mai lent este și deshidratarea. De asemenea, scade producția de acid hialuronic, care contribuie la exacerbarea uscării pielii. 
În acest caz soluția recomandată de specialiști este să utilizezi un produs exfoliant care conține alfa hidroxi acizi (acid glicolic, lactic sau citric) cel puțin o dată pe săptămână. Dacă deja folosești un alt produs exfoliant nu este recomandat să folosești un produs suplimentar, ci mai degrabă ai putea alege o variantă care conține acid glicolic și salicilic, alături de vitamina C, care luminează pielea. Ține cont că exfolierea poate exacerba uscarea pielii, așa că este esențial ca imediat după aceea să aplici o cremă hidratantă pentru a reface protecția pielii.

 
Atunci când conturul tenului se modifică folosește protecție solară și experimentează cu retinol

După vârsta de 30 de ani pielea își revine mai greu în urma inflamațiilor, iar producția de colagen și elastină se diminuează. De asemenea, cantitatea de acid hialuronic scade, ceea ce poate crea impresia că tenul rău nu mai are același contur. Vei începe să observi riduri de expresie în zona frunții, precum și riduri de la râs, în colțurile gurii sau în jurul ochilor. Fluctuațiile hormonale influențează și aspectul pielii, mai ales dacă este vorba despre o scădere a estrogenului. Ai putea obseva modificări ale formei pomeților sau subțierea buzelor.
În aceste condiții este indicat să folosești în fiecare zi creme cu protecție solară și să experimentezi cu produsele pe bază de retinol. Protecția solară este foarte importantă la această vârstă deoarece expunerea la soare poate accelera procesul de îmbătrânire.
Alege întotdeauna un produs cu SPF30 sau mai ridicat. Rutina zilnică de îngrijire ar trebui să includă un gel de față blând, cremă cu protecție solară și un produs cu retinol. Derivații din vitamina A au un rol esențial pentru minimizarea și prevenirea ridurilor și a liniilor de expresie. De asemenea, elimină petele maronii și previn decolorarea pielii. Retinozii stimulează producția de colagen la nivel celular și te ajută să ai un ten impecabil în fiecare zi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro