Cum să scapi de vasele capilare sparte de pe ten
Frumuseţe · Cosmetica / 15.04.2019

Capilarele de sânge sparte sunt acele linii roșii foarte subțiri cu aspect de pânză de păianjen de pe ten, care apar de obicei în partea inferioară a feței, în jurul nasului, obrajilor sau gurii.

Le poți ascunde temporar folosind puțin corector și fond de ten, dar este dificil să le acoperi total. Din fericire, există și metode permanente de a elimina capilarele sparte. Iată ce ar trebui să știi despre aceste imperfecțiuni ale tenului:

Ce cauzează apariția capilarelor sparte?


"Capilarele sparte de pe față și din jurul nasului pot fi cauzate de diverși factori. Cel mai adesea cauza principală este expunerea la soare", declară medicul dermatolog Sameer Bashey pentru instyle.com.

De-a lungul timpului, razele soarelui subțiază derma, stratul mijlociu al pielii, ceea ce cauzează scăderea nivelului de colagen, elastină și acid hialuronic. "Atunci când se întâmplă acest lucru, vasele de sânge devin mai vizibile și se apropie mai mult de limita dintre dermă și epidermă, stratul superior", spune medicul. De obicei, acele vase de sânge cu aspect de pânză de păianjen sunt de fapt capilare disfuncționale.

Cine se poate confrunta cu vase capilare sparte?


Oricine se expune la soare fără protecție SPF adecvată se supune riscului de a dezvolta capilare sparte. Dar cei care au anumite afecțiuni ale pielii, precum rozacee, sunt mai predispuși să aibă vase capilare sparte la nivelul tenului.

Cum poți preveni apariția capilarelor sparte


Protecția solară adecvată este cea mai bună modalitate de a preveni apariția vaselor capilare sparte pe ten. În afara cremelor de protecție solară și a rutinei de îngrijire a tenului adecvată tipului tău de piele, Dr. Bashey recomandă să faci și unele schimbări ale stilului de viață. Ar trebui să porți pălărie de fiecare dată când ieși afară din casă în sezonul cald, să eviți bronzarea pielii sau statul la soare în orele în care acesta este cel mai puternic (între orele 10 și 15). Aceste măsuri de precauție sunt cu atât mai importante în cazul persoanelor care suferă de rozacee pentru că sunt ele sunt de obicei mai sensibile la căldură și la razele soarelui.

Cum scapi permanent de vasele capilare sparte de pe ten


Tratamentul în cabinetul medicului dermatolog este singura modalitate permanentă de a scăpa de capilarele sparte. Laserul este una dintre opțiuni și există diferite tipuri de laser pe care medicul le poate folosi. "Laserul pulsatil țintește orice punct de pe față care este roși și evită țesuturile din jur ce nu conțin ținta sa, care este hemoglobina", explică medicul dermatolog. Există două setări ale acestui tip de laser: una care provoacă vânătăi și una care nu provoacă vânătăi. "Setarea fără vânătăi (non-purpurică) este mai puțin eficientă și necesită mai multe ședințe de tratament, dar nu necesită aproape deloc timp de vindecare", explică medicul.

Capilarele sparte din jurul nasului sunt de obicei tratate cu un tip de laser cunoscut drept Nd:YAG. "Acest tip de laser este folosit de obicei pentru a trata formațiunile capilare din jurul nasului", explică Dr. Bashey. "Este tipul de laser la care se apelează când laserul pulsatil nu dă rezultate. Funcționează printr-un mecanism similar, dar acționează mai profund în piele datorită undei sale lungi", spune medicul.

O alternativă la tratamentele cu laser este tratamentul cu un aparat IPL (lumină intens pulsată). Acesta reduce aspectul înroșit cauzat de formarea capilarelor, dar și pigmentarea provocată de degradarea produsă de expunerea la soare.

Care sunt efectele secundare ale tratamentului cu laser pentru capilare sparte?


Deși orice formă de tratament poate irita pielea și poate provoca sensibilitate, singurul efect secundar al tratamentului cu laser pentru capilare sparte este învinețirea locală. Apariția vânătăilor depinde de setările laserului folosite de medicul dermatolog. Dar Dr. Bashey avertizează că pielea închisă la culoare se poate confrunta cu pigmentare după folosirea tratamentelor pe bază de căldură pentru tratarea capilarelor.

După tratamentul cu laser al capilarelor de sânge sparte îți poți relua rutina zilnică de îngrijire a pielii. Medicul sugerează să aplici cremă cu factor de protecție ridicat imediat după tratament și să eviți expunerea la soare timp de câteva ore.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro