Cum să elimini punctele negre, potrivit dermatologilor
Frumuseţe · Cosmetica / 09.03.2019

Dacă te-ai confruntat vreodată cu punctele negre, atunci știi cât de enervante pot fi. Apar cu regularitate, iar uneori se transformă în coșuri.

De fapt, punctele negre sunt considerate o formă de acnee și apar atunci când sebumul blocat în pori este expus la aer și se oxidează, căpătând o nuanță închisă. Și dacă ai puncte negre, în mod sigur te faci "vinovată" de obiceiul de a le stoarce. Dar acest obicei face mai mult rău decât bine.

Cum să îndepărtezi corect punctele negre


Cea mai sigură metodă de a elimina punctele negre este aceea de a merge la dermatolog. Medicii avertizează că stoarcerea punctelor negre poate provoca probleme mult mai grave decât era punctul negru în sine. "
Stoarcerea coșurilor și a punctelor negre nu face altceva decât să împingă sursa de infecție și mai adânc în piele, cauzând ruperea foliculilor și transformând un simplu por înfrundat în acnee adâncă și dureroasă", declară medicul dermatolog Paul Friedman pentru today.com.

O soluție sigură de a îndepărta punctele negre este de a merge la medicul dermatolog, care le va elimina cu ajutorul peelingului chimic, a microdermabraziunii sau a extracției. "Realizăm adesea peeling chimic cu acid salicilic, acid glicolic sau lactic împreună cu microdermabraziune pentru a elimina celulele moarte de pile și a debloca porii, ceea ce reduce apoi formarea acneei
", spune medicul.

Cum să elimini corect punctele negre acasă


Indiferent cât de des ai auzi că nu este deloc sigur și recomandat să-ți storci punctele negre, cel mai probabil o vei face oricum. Prin urmare, dacă ai decis să elimini singură punctele negre, medicul dermatolog Diane S. Berson spune că este foarte important să o faci în mod delicat, fără să strângi prea tare pielea. După aceea, medicul recomandă să te speli cu un gel care conține acid salicilic și să tamponezi pielea cu un prosop curat. Aplică seara o cremă cu retinoizi pentru a grăbi vindecarea. Specialistul mai recomandă folosirea unei măști cu sulf pentru a calma iritația.

Pe de altă parte, este necesar să folosești apoi cremă cu factor de protecție SPF 30 sau mai mult ca să previi hiperpigmentarea pielii.

Folosește acid salicilic, retinoizi și produse noncomedogene


În cazul în care te confrunți des cu apariția punctelor negre, este un semn că trebuie să previi formarea lor în viitor, în loc să-ți agresezi pielea de fiecare dată încercând să le storci. Ai nevoie de ingrediente care curăță porii și elimină excesul de sebum și celule moarte care i-ar putea bloca. Iar medicii sunt de părere că acidul salicilic și retinoizii sunt substanțele care te ajută să faci asta.

"Baza oricărui tratament pentru acnee este retonoidul aplicat topic. Acidul salicilic scade numărul de bacterii, îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii și reduce formarea comedoanelor prin exfolierea pielii", spune medicul dermatolog.

De asemenea, trebuie să eviți produsele cosmetice comedogene, care pot bloca porii agravând formarea de puncte negre. Evită produsele grase, cu o textură densă și alege-le în schimb pe cele fără ulei, mai ales dacă ai tenul gras.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro