Ceaiul de mușețel: remediul ideal pentru pielea sensibilă sau afectată de rozacee
Frumuseţe · Cosmetica / 11.04.2019

Deși este asociat mai des cu relaxarea dinainte de culcare, să știi că o ceașcă de ceai de mușețel poate reface echilibrul pielii și calmează roșeața sau senzația de arsură. Este un remediu tradițional pe care merită să-l încerci și tu.

Ceaiul de mușețel a fost folosit timp îndelungat în cadrul medicinei ayurvedice pentru a reface organismul și a proteja pielea. Această plantă este la fel de utilă pentru balonare, insomnie, anxietate, sindromul premenstrual sau afecțiunile dermatologice datorită proprietăților vindecătoare. „Mușețelul are un puternic efect antiinflamator pentru că blochează producția de prostaglandine și reduce nivelul de histamină din organism. Histamina este un element chimic produs de sistemul imunitar pentru a elimina simptomele alergice”
, explică dr. Donna Hart, dermatolog.
Dar știai că în afară de beneficiile pentru starea generală de sănătate ceaiul de mușețel este foarte util și pentru piele? „Datorită faptului că stopează inflamațiile mușețelul are un efect intens de calmare a pielii. Când este aplicat direct pe ten, fie simplu, fie ca ingredient în cadrul cremelor, redă confortul, previne deshidratarea și reduce rapid înroșirea. Este extrem de bine tolerat chiar și de persoanele cu pielea foarte sensibilă”
, spune dr. Ron Robinson, dermatolog.

 
Ceaiul de mușețel și pielea sensibilă

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că apigenina, una dintre componentele principale regăsite în ceaiul de mușețel, crește capacitatea naturală a pielii de a se proteja. Bariera de protecție se referă la stratul exterior al pielii, cel care ia contact cu mediul înconjurător, în special cu factorii iritanți, poluanți sau alergeni. În momentul în care stratul de protecție este slab vor apărea și iritațiile, umflăturile, înroșirea sau sensibilitatea ridicată a pielii. De asemenea, ceaiul de mușețel conține și alte componente care calmează pielea și anume matricina și alfa-bisabolulul. Aceste flavonoide din ceaiul de mușețel pătrund rapid în piele și stopează producția de componente inflamatorii în cadrul organismului. Din acest motiv ceaiul este utilizat pentru tratarea vărsatului de vânt, a varicelei și a iritațiilor.

 
Mușețelul și tenul acneic sau afectat de rozacee

În afară de efectul generic de calmare a pielii, ceaiul de mușețel reduce în mod specific procesul inflamator care alimentează acneea și rozaceea. În cadrul studiilor realizate s-a observat că mușețelul este la fel de eficient ca și ceaiul verde și lavanda pentru tratarea roșeții localizate la nivelul feței datorită efectului de blocare a componentelor inflamatorii.
Mușețelul are un efect antimicrobian, stopând proliferarea bacteriilor, microbilor și virușilor la nivelul pielii. În momentul în care este aplicat pe piele dezinfectează, calmează și hidratează, fără să favorizeze astuparea porilor sau punctele negre. Distruge în mod special bacteria
Staphylococcus aureus, care provoacă acneea.

 
Precauții

Deși ceaiul de mușețel este în general compatibil cu pielea sensibilă, afectată de diferite probleme dermatologice, trebuie știut că poate induce reacții alergice în cazuri rare. Dacă nu știi sigur dacă ești sau nu alergic la mușețel este indicat să aplici ceaiul pe o porțiune mică de piele și să observi efectele timp de 12-24 de ore. Dacă nu apar umflături sau înroșire în acest interval poți folosi ceaiul pentru a trata tenul.

 
Cum folosești mușețelul pentru a trata pielea

Este destul de simplu, dar depinde de preferințele tale. Dacă vrei să eviți complet ingredientele suplimentare este indicat să prepari o ceașcă de ceai de mușețel și să îl folosești fie pentru a tampona tenul, la fel ca în cazul unei loțiuni tonice, fie sub formă de comprese dacă ai probleme cu pielea foarte roșie, ți-au apărut multe coșuri sau ai o senzație intensă de arsură la nivelul tenului.
Dacă preferi să integrezi mușețelul în rutina de îngrijire cu care te-ai obșnuit deja poți încerca fie un gel de curățare a feței pe bază de mușețel, fie o cremă hidratantă care conține acest ingredient benefic.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro