Ce alimente să mănânci ca să ai părul sănătos și strălucitor
Părul tău este tot mai rar, fin și pare lipsit de strălucire? În loc să investești în produse de îngrijire care tratează superficial aceste probleme, ar trebui să-ți hrănești părul din interior.
Descoperă alimentele care îi oferă părului tău nutrienții necesari pentru a crește sănătos, puternic și strălucitor.
Pentru a stimula creșterea părului: Produse lactate
Consumul de brânză dulce și iaurt este o modalitate simplă și eficientă de a include proteine precum cazeină sau zer în dietă. Pentru că părul este compus în mare parte din proteine, acești macronutrienți sunt esențiali pentru creșterea și rezistența sa.
"Produsele lactate au valoare biologică ridicată, ceea ce înseamnă că ele conțin amino acizi, componentele proteinelor, de care corpul uman are nevoie
", declară pentru redonline medicul nutriționist Carrie Ruxton.
Pentru a preveni căderea părului: pește gras
Peștele gras, precum somonul sau macroul, conține acizi grași omega 3, care încetinesc ritmul de cădere a părului. Peștele este bogat în fier și vitamina B12, care sunt esențiale pentru un păr sănătos: fierul este prezent în foliculii de păr și este folosit în organism pentru numeroase procese, de la producția de hemoglobină și până la susținerea sistemului imunitar. Atunci când nu ai suficient fier în organism, corpul permite folosirea fierului din foliculi, pentru a susține funcții mai importante decât creșterea părului. Consecința este căderea firelor de păr. "
Femeile și fetele au adesea lipsă de fier și pot îmbunătăți procesul de absorbție a fierului dacă beau un pahar cu suc de portocale natural după principala masă a zilei", recomandă nutriționistul.
Pentru a avea un păr mai des: Cereale integrale
Cerealele integrale conțin zinc, vitamine din grupul B și fier. Zincul este cheia unui păr sănătos, fiind folosit de organism pentru reglarea hormonilor care au un impact direct asupra aspectului părului, de la cât este de des și până la rata cu care crește. "
Un studiu de laborator a arătat că o substanță din mei, un tip de cereală, stimulează creșterea celulelor de la nivelul foliculilor de păr, dar sunt necesare mai multe teste pentru a demonstra eficiența în cazul oamenilor", spune medicul.
Pentru a combate mătreața: nuci
Bogate în seleniu, un mineral care ajută la menținerea sănătății scalpului, nucile previn uscarea și descuamarea pielii. De asemenea, "s-a demonstrat că zincul are un efect în tratarea scalpului afectat de mătreață, acesta fiind un alt motiv bun pentru a consuma pește de două ori pe zi
", declară nutriționistul.
Pentru un păr strălucitor: morcovi
Recunoscuți pentru faptul că mențin sănătatea ochilor, morcovii te pot ajuta în același timp să ai un păr bogat și strălucitor. Datorită conținutului de vitamina A, morcovii oferă mai multă strălucire părului pentru că reglează producția de sebum și mențin scalpul hidratat și sănătos. "Alimentele bogate în vitamina A și caroten, nutrientul precursor al acesteia, pot proteja părul și pielea de razele nocive ale soarelui. Alte exemple de alimente bogate în vitamina A sunt ardeii galbeni sau roșii, portocalele, roșiile, caisele și spanacul", declară medicul nutriționist Carrie Ruxton.
Pentru a combate părul uscat: legume verzi
Legumele de culoare verde închis, precum spanacul sau broccoli, conțin vitaminele A și C, esențiale pentru sănătatea părului. Ajută organismul să producă sebum, substanța uleioasă care acționează asupra părului precum un balsam natural. "Uleiurile sănătoase, precum cel de măsline, avocado sau in ar putea, de asemenea, să ajute", sugerează nutriționistul.
Pentru păr fragil: Carne de pasăre
Lipsa proteinelor poate fi o problemă serioasă pentru podoaba capilară, ce are ca efect un păr fragil, iar în cazuri extreme, pierderea culorii naturale. "Carnea de pui și de curcan conține multe proteine, dar și vitamine din grupul B, care sunt importante pentru menținerea sănătății foliculilor de păr", spune medicul.
Pentru a stimula creșterea părului: ouă
Biotina, cunoscută și ca vitamina B7, este foarte importantă pentru a avea un păr des și sănătos, datorită faptului că are un rol major în structura celulelor de la nivelul foliculilor.
"În cadrul unui studiu realizat în anul 2016, s-a descoperit că patru din zece femei care se confruntau cu căderea părului aveau un nivel scăzut de biotină în organism. Surse bune de biotină sunt gălbenușul de ou (dar mănâncă oul întreg), ficatul, nucile și semințele", declară medicul nutriționist.