Cât de eficiente sunt cremele anti-îmbătrânire cu vitamine?
Să dai banii pe cremele care conțin vitamine și care promit că șterg ridurile și previn formarea lor este ca și cum i-ai arunca pe fereastră, sunt de părere unii medici dermatologi.
Deși numeroase creme conțin vitamine cunoscute drept antioxidanți, foarte puține dintre acestea au efect în prevenirea sau estomparea semnelor de îmbătrânire la nivelul pielii.
"În ciuda celor susținute în campaniile de promovare, aproape toate formulele de produse aplicate topic conțin concentrații foarte mici de antioxidanți care nu sunt absorbiți de piele", declară medicul dermatolog Karen E. Burke, potrivit webmed.com. "Există trei antioxidanți despre care s-a dovedit că au capacitatea de a reduce efectele nocive ale soarelui asupra pielii: seleniul, vitamina E și vitamina C", adaugă medicul.
Antioxidanții sunt recunoscuți pentru capacitatea de a combate radicalii liberi, elemente care degradează celulele din organism și de la nivelul pielii. Radicalii liberi apar în mod normal în procesele organismului, dar poat fi creați și în urma expunerii la unii factori de mediu precum fumatul sau razele ultraviolete ale soarelui. Aceștia pot accelera procesul de îmbătrânire.
Dr. Burke este de părere că probleme cu privire la aplicarea antioxidanților pe piele pentru a preveni îmbătrânirea este aceea că antioxidanțiinu sunt bine absorbiți sau un efect de foarte scurtă durată.
Seleniu
Seleniul este un mineral care poate proteja organismul împotriva apariției cancerului, inclusiv a cancerului de piele cauzat de expunerea la soare. De asemenea, menține elasticitatea pielii și încetinește îmbătrânirea țesuturilor cauzată de oxidare. Alimentele bogate în seleniu sunt cerealele integrale, fructele de mare, usturoiul sau ouăle.
Studiile au arătat că suplimentele alimentare de seleniu și aplicarea acestuia pe piele sub formă de L-selenometionină poate proteja împotriva efectelor nocive ale expunerii zilnice la razele UV. Un alt studiu a arătat că seleniul poate întârzia dezvoltarea cancerului de piele la animale.
Vitamina E
Experții consideră că vitamina E este unul dintre cei mai importanți antioxidanți pentru că protejează membrana celulară și previne degradarea enzimelor asociate cu acestea. Surse naturale de vitamina E sunt uleiurile vegetale, precum uleiul de măsline, de floarea soarelui, ovăzul, nucile sau produsele lactate.
Unele studii au arătat că vitamina E ajută la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce reduce riscul ca aceștia să degradeze celulele. Alte cercetări au mai arătat că aplicarea vitaminei E pe piele poate reduce efectele nocive ale expunerii la soare și limitează producția de celule care cauzează cancer.
"Pentru protecție suplimentară, oamenii pot lua în consdierare suplimentele de vitamina E. S-a demonstrat că suplimentele de 400 miligrame de vitamina E pe zi pot reduce degradarea celulară provocată de soare, dar și în același timp reduce ridurile și îmbunătățește textura pielii", adaugă dermatologul.
Dar suplimentele de vitamine, în special cele cu formulă uleioasă, nu ar trebui luate niciodată fără recomandarea unui medic.
Vitamina C
Vitamina C este cel mai des întâlnit antioxidant la nivelul pielii. De asemenea, se găsește și în legume sau fructe. La fel ca și vitamina E, vitamina C este considerată importantă în neutralizarea radicalilor liberi și prevenirea acestora să devină cancerigeni sau să accelere procesul de îmbătrânire.
Vitamina C este sensibilă la soare, dar și la alți factori precum fumatul sau poluarea, care pot duce la pierderea acestui nutrient din piele.
"Chiar și expunerea minimă la soare poate scădea nivelul vitaminei C din piele cu până la 30 la sută, în timp ce poluarea din orașele aglomerate poate reduce nivelul cu până la 55 la sută", declară Dr. Burke.
Crearea unei creme cu o doză eficientă de vitamina C este dificilă pentru că vitamina C reacționează imediat când este expusă la oxigen.