Botoxul la 20 de ani: previne ridurile sau te îmbătrânește?
Frumuseţe · Cosmetica / 05.04.2019

În ultima perioadă, felul în care femeile de 20 de ani își analizează fața s-a modificat, iar Botoxul a devenit un tratament tot mai des folosit, deși este controversat la această vârstă.

Selfie-urile de pe Instagram sau materialele de pe YouTube, alături de campaniile publicitare din reviste și reclamele de la televizor pun accent constant pe chipul perfect, cu pomeți conturați în mod ideal și lipsa oricărei imperfecțiuni. În aceste condiții numărul de femei de 20 de ani care apelează la procedurile cosmetice a crescut dramatic, iar Botoxul este una dintre cele mai populare și controversate opțiuni. Potrivit Asociației de Chirurgi Plasticieni din SUA ponderea procedurilor care utilizează toxina botulinică a crescut cu 28% față de anul 2010 pentru intervalul de vârstă 20-29 de ani.
Deși mulți medici recomandă mai degrabă îngrijirea pielii cu ajutorul produselor exfoliante și cremelor cu protecție solară, există și excepții. Dacă încruntarea a produs deja linii între sprâncene sau riduri în jurul ochilor ca urmare a unui ten cu pielea foarte subțire sau afectat de stres, Botoxul poate fi o soluție luată în calcul. Dar care este limita dintre o ușoară îmbunătățire a aspectului tenului și realizarea unei proceduri cosmetice mai devreme decât este cazul?

 
Botoxul poate preveni îmbătrânirea

În momentul în care femeile de 20 de ani se gândesc la Botox prevenirea ridurilor este principalul lor obiectiv. „Ridurile se adâncesc tot mai mult odată cu înaintarea în vârstă. Dacă începi să folosești Botoxul de timpuriu și dacă intervențiile sunt realizate în mod corect vei avea nevoie de o cantitate mult mai redusă mai târziu. Cu toate acestea, pacientele tinere nu trebuie să uite că o față tânără se mișcă, așa că recomand doze reduse de Botox, aplicate foarte precis cu ajutorul micro-injecțiilor în zona frunții, sprâncenelor și în jurul ochilor”
, explică dr. Patricia Wexler, chirurg plastician.

 
Riscuri botox: Dar prea mult, prea devreme te va îmbătrâni

Efectul injecțiilor cu Botox durează între 3 și 6 luni, dar aspectul cel mai dezbătut este cel legat de slăbirea mușchilor feței de-a lungul timpului și consecințele nedorite care pot apărea în alte zone ale feței din cauza exagerării cu injecțiile pe o anumită porțiune de piele. „Dacă se utilizează prea multă toxină botulinică la nivelul frunții timp de mai mulți ani mușchii vor deveni tot mai slabi și se vor aplatiza. Pielea va arăta foarte subțiată și se va lăsa”
, spune dr. Wexler.
În plus, pe măsură ce mușchii devin mai fragili pot afecta țesuturile din imediata apropiere în momentul în care apar diferite expresii faciale. „Dacă nu îți poți folosi mușchii frunții din cauza injecțiilor cu Botox este posibil să începi să te încrunți sau să-ți încrețești nasul și să ai riduri pe alte zone, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de alte injecții și pentru acele părți ale feței”, potrivit dr. Wexler. Evitarea acestor efecte negative se poate realiza prin alegerea cu atenție a medicului care va realiza procedura și punerea tuturor întrebărilor necesare pentru a te asigura că primești tratamentul adecvat nevoilor tale.

 
Fillerele și Botoxul pot fi remedii eficiente pentru acnee și cearcăne

„Pe măsură ce trece timpul se pierde volumul de la nivelul feței, iar un filler pe bază de acid hialuronic poate fi utilizat pentru a contra acest proces. Pentru femeile mai tinere injecțiile pot fi utilizate pentru zonele afecate de cicatricile cauzate de acnee sau împotriva cearcănelor care dau un aspect obosit permanent”, spune dr. Wexler.
Cu toate acestea, pericolul este real și se referă la deformarea trăsăturilor faciale. „Prea mult Botox sau filler va crea chipuri aproape identice, iar fețele își vor pierde trăsăturile distincte”, spune dr. David Colbert, dermatolog. „Desigur, este vorba despre efectul de bulgăre de zăpadă care are loc atunci când femeilor le place un anumit lucru și se întorc pentru a accentua efectul, dar o fac mult prea repede, iar beneficiul se pierde prin anonimatul în care intră trăsăturile”, spune dr. Wexler.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro