Ai buzele crăpate? Balsamul de buze s-ar putea să nu te ajute prea mult
Ai nevoie de buze pentru a vorbi, pentru a face pozele acelea frumoase și pentru a-i săruta pe cei dragi. Dar poți simți mâncărimi și durere dacă ai buzele crăpate. Iar aplicarea în mod repetat a balsamului de buze și a altor produse nu te ajută.
Balsamul de buze oferă doar un confort temporar, iar unele tipuri de balsam pot usca și mai tare buzele. Iată de ce!
Ce să faci dacă ai buzele crăpate
Atunci când pelicula subțire de umiditate din balsamul de buze se evaporă, buzele sunt deshidratate și mai mult. Astfel, începe un ciclu vicios. Multe persoane au buzele crăpate, mai ales în timpul sezonului rece și uscat, așa că medicii recomandă îngrijirea acestora. Orice parte a corpului nostru care nu este acoperită în timpul iernii este supusă elementelor naturale. Oamenii tind să aibă mâinile foarte uscate iarna pentru că poartă haine cu mâneci lungi, dar nu își acoperă întotdeauna și mâinile. De asemenea, oamenii își acoperă rar fețele și buzele în timpul iernii, așa că și acestea au tendința să se usuce.
Deși buzele arată foarte diferit de restul pielii noastre, acestea sunt de fapt destul de asemănătoare. La fel ca restul pielii, buzele sunt alcătuite din trei straturi de celule: stratul de la suprafață al celulelor moarte, cunoscut sub numele de stratum corneum, epiderma și derma. Principala diferență este că aceste straturi, în special stratum corneum, sunt mult mai subțiri la nivelul buzelor și, prin urmare, mai vulnerabile la daune.
În plus, buzele nu au foliculi de păr sau glande de ulei proprii. În schimb, uleiul din glandele din jurul buzelor oferă umiditate. Aplicarea unui strat subțire de luciu de buze sau de balsam pentru a suplimenta acea umiditate poate părea o idee bună, dar poate fi cel mai rău lucru pe care îl poți face, deoarece poate duce la deshidratarea ulterioară a buzelor.
Unele balsamuri de buze conțin ingrediente care pot fi iritante sau care pot usca buzele. Mentolul, acidul salicilic, aldehida cinamică și aromele de mentă sunt de vină. Multe persoane nu au probleme cu aceste ingrediente, dar cele cu pielea sensibilă sau alergii pot fi mai sensibile la acestea pe buzele lor. De asemenea, se crede că luciurile de buze și uleiurile intensifică deteriorarea de la razele ultraviolete ale soarelui, focalizând razele la fel ca o lupă pe buzele tale. Dar pentru că buzele au mai puțină melanină, pigmentul care oferă culoarea pielii, celulele pielii din buzele tale sunt mai susceptibile de a fi afectate de daunele solare dacă folosești produse de buze care strălucesc.
Este recomandată folosirea unui balsam de buze emolient cu protecție solară, dacă vrei să îți protejezi cu adevărat buzele. Glicerina poate fi un ingredient bun pe care îl poți căuta. Poți încerca să folosești și un umidificator acasă, care va reda umiditatea din încăpere și, în cele din urmă, a buzelor tale. Și bea mai multă apă pentru a asigura hidratarea din interior.