7 tratamente cosmetice preparate acasă, aprobate de dermatologi
Tratamentele cosmetice pe care le prepari chiar tu îți dau șansa de a-ți îngriji pielea în mod natural, dar nu toate variantele sunt la fel de utile. Află ce tratamente au fost verificate și aprobate de specialiști.
Vei găsi foarte multe rețete de produse cosmetice care pot fi preparate acasă și care pretind că pot transforma radical aspectul pielii. Dermatologii sunt de obicei sceptici la ideea de produse naturale miraculoase pentru că există și numeroase efecte secundare nedorite. „Multe dintre produsele pe care le ai în bucătărie pot provoca acnee sau reacții alergice. De exemplu, lămâia care apare des în acest tip de rețete poate face pielea mai sensibilă la acțiunea razelor ultraviolete, crescând riscul de iritații. Chiar dacă nu observi efecte negative, nu trebuie să te aștepți la efecte extraordinare de la un produs preparat acasă. Cu siguranță va favoriza hidratarea, dar este bine să faci mereu un test pe o suprafață mică de piele pentru a verifica dacă tolerezi amestecul preparat”
, potrivit dr. Tracy Evans, dermatolog.
Deși în general au dubii cu privire la produsele cosmetice naturale, dermatologii au verificat câteva opțiuni.
Iată ce variante au fost aprobate de specialiști:
1. Fulgi de ovăz pentru curățarea pielii
Dacă ai pielea sensibilă ca urmare a folosirii retinoizilor poți folosi un scrub pe bază de fulgi de ovăz și miere pentru a reface echilibrul pielii.
Macină o lingură de semințe de floarea soarelui și o lingură de fulgi de ovăz. Combină-le cu 2 linguri de iaurt și o lingură de miere. Masează ușor fața, lasă să acționeze timp de 3 minute, apoi clătește cu apă calduță.
2. Zahăr pentru o piele strălucitoare
„Este foarte ușor să prepari acasă un exfoliant pe bază de zahăr. Amestecă o lingură de ulei de măsline cu 2 linguri de zahăr brun și adaugă 1-2 picături din uleiul esențial preferat. Dacă vrei să obții un efect intens de calmare a pielii poți înlocui uleiul de măsline cu ulei de cocos”, potrivit dr. Jessie Cheung, dermatolog.
3. Ceai verde pentru piele înroșită, care se descuamează
„Recomand ceaiul verde cu trandafiri pentru pielea iritată. Ceaiul verde are un puternic efect antioxidant, iar apa de trandafiri are proprietăți antiinflamatoare. Atunci când pielea se înroșește sau se descuamează cum este cazul eczemei și psoriazisului, există inflamații în profunzime. Pielea reacționează în acest mod pentru a se proteja de acțiunea nocivă a radicalilor liberi”
, explică dr. Ava Shamban, dermatolog. Este foarte simplu să prepari și tu acest ceai. Lasă 2 pliculețe de ceai verde într-o cană de apă clocotită timp de 15 minute, apoi scoate pliculețele și adaugă ½ cană de apă de trandafiri. Lasă la răcit, apoi pune amestecul într-un recipient tip spray și aplică de 2-3 ori pe zi. Ține-l la frigider cât timp nu-l folosești.
4. Lapte pentru piele iritată
Compresele cu lapte pentru pielea iritată sunt remedii verificate de-a lungul unei perioade de timp îndelungate și funcționează de fiecare dată. Folosește comprese sterile înmuiate în lapte sau dischete demachiante și aplică-le pe zonele-problemă pentru a calma rapid pielea iritată.
5. Ulei de cocos pentru hidratare
Dacă nu ai încercat încă uleiul de cocos pentru îngrijirea pielii, este momentul să-ți faci curaj. „Are un efect calmant și antiinflamator, fiind foarte ușor de folosit pentru a-ți hidrata pielea acasă. Pare solid în borcan dar devine cremos la contactul cu pielea. Se va topi rapid și intră în piele după ce îl masezi ușor, dând un aspect satinat tenului”, potrivit dr. Cheung.
6. Albușuri de ou și iaurt pentru curățarea în profunzime
Iaurtul și albușurile de ou sunt combinația ideală pentru preveni punctele negre. Acidul lactic din iaurt eliberează porii de toate particulele de praf sau sebum, în timp ce albușurile absorb rapid toxinele. „Prepară o mască specială din 2 linguri de iaurt și un albuș de ou. Adaugă și piureul obținut dintr-o jumătate de avocado pentru a menține hidratarea în timp ce cureți pielea. Lasă masca să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă caldă”, recomandă dr. Shamban.
7. Oțet pentru cuticule înroșite
După cum oțetul poate curăța toate suprafețele de germeni, poate fi utilizat cu succes și pentru a elimina microbii și iritațiile de la nivelul cuticulelor. „Recomand un amestec de o parte de oțet de vin alb și două părți de apă pentru a favoriza vindecarea cuticulelor inflamate sau a unghiilor predispuse la infecții bacteriene. Este util dacă este folosit zilnic, dimineața și seara. Numai unghiile trebuie introduse în acest amestec”, explică dr. Cheung.