7 mituri despre cremele cu retinol - Ce vor dermatologii să știi
Cremele cu retinol pot îmbunătăți textura și pigmentarea pielii. Află care sunt miturile despre retinoizi și cum ar trebui să folosești aceste produse.
Retinoizii atrag multe discuții și opinii diferite. Când ar trebui să-i folosești, cum acționează asupra pielii, sunt compatibili cu pielea sensibilă? Poate fi dificil să alegi din gama de creme pe bază de retinol, însă este important să știi care sunt informațiile reale.
Iată câteva mituri despre cremele cu retinol, anihilate chiar de specialiști dermatologi:
Mit: Toate ingredientele care încep cu „r” au un efect similar.
Realitate: Da și nu. Produsele eliberate pe bază de rețetă conțin acid retinoic, un ingredient esențial în lupta împotriva ridurilor, în timp ce alte produse au ingrediente care trebuie transformate în acid retinoic la nivel celular.
„Ingredientul retinol este cel mai eficient derivat de vitamina A. Chiar dacă retinolul are o acțiune mai blândă decât acidul retinoic, rezultatele vor fi similare, însă produsele cu retinol au nevoie de o perioadă puțin mai lungă pentru a acționa. Diferența este de câteva luni”, explică dr. Dan Sachs, specialist dermatolog de la Universitatea din Michigan. Ceilalți derivați de vitamina A, cum ar fi retinyl palmitate, retinyl acetate și retinyl linoleate au o acțiune foarte lentă și un grad de eficiență mai redus.
Mit: Cremele cu retinol acționează prin exfolierea pielii.
Realitate: Majoritatea persoanelor tind să asocieze eficiența retinoizilor cu eliminarea stratului de celule moarte și înroșirea pielii. „Roșeața și exfolierea pielii nu sunt uniforme, la fel ca în cazul acidului glicolic, iar pielea nu ajunge să arate mai bine din cauza acestui efect de peeling. Retinoizii acționează în profunzimea pielii pentru a stimula producția de colagen, a netezi pielea și a diminua hiperpigmentarea”
, spune dr. Sachs.
Mit: Nu trebuie să folosești creme cu retinol ziua pentru că favorizează arsurile solare.
Realitate: Este adevărat că retinoizii sunt dizolvați de lumina soarelui și din acest motiv sunt ambalați în recipiente opace. Chiar dacă este mai bine să folosești aceste creme noaptea pentru ca ingredientele să nu devină inactive, nu cresc șansele de arsuri solare. „Această impresie greșită a apărut după ce în mai multe studii persoanele intervievate au asociat aplicarea retinoidului cu expunerea la soare și înroșirea pielii, însă aspectul de roșeață este mult mai probabil să fie o consecință a temperaturii ridicate. Studiile recente au demonstrat că aplicarea unui retinoid nu reduce rezistența pielii la razele ultraviolete”
, potrivit dr. Sachs.
Mit: Trebuie să aplici cremele cu retinol numai pe pielea perfect uscată
Realitate: Uneori chiar și specialiștii încalcă regulile. „Deși pe ambalaj se recomandă să aplici produsul doar pe pielea uscată, în urma studiilor efectuate s-a constatat că, dacă aceste creme sunt aplicate pe pielea umedă, tenul nu va deveni mai sensibil. De asemenea, o astfel de aplicare nu va maximiza efectele produsului. Numai compoziția pielii fiecărui pacient determină procentul de conversie a acidului retinoic în vitamina A și diminuarea ridurilor”, spune dr. Sachs.
Mit: Trebuie să aștepți 4-6 săptămâni până să vezi primele efecte ale cremei cu retinol
Realitate: Din păcate, intrevalul este mult mai mare. Este dublu sau chiar triplu. „Majoritatea produselor pe bază de retinol promit îmbunătățirea aspectului pielii în 3-4 săptămâni, însă pacientele pe care le-am tratat de-a lungul carierei mele nu au constatat rezultate vizibile decât după 12 săptămâni. Nu renunța prea devreme la un produs, ci așteaptă acest interval pentru a te convinge dacă are efect sau nu”, recomandă dr. Gary Fisher, specialist dermatolog de la Școala Medicală din Michigan.
Mit: Nu aplica retinoizi în jurul ochilor
Realitate: Nu numai că poți, ci chiar ar trebui să faci acest lucru. Efectele poluării și ale schimbărilor de temperatură se manifestă în primul rând în zona ochilor, care este cea mai vulnerabilă când vine vorba de riduri.
„Studiile au demonstrat că persoanele care aplică retinoizi și pe pielea din jurul ochilor obțin cele mai bune rezultate. Poate te gândești că se va întâmpla ceva teribil dacă îți intră în ochi? O să usture puțin, dar nimic mai grav”, spune dr. Sachs.
Mit: Efectele benefice asupra pielii stagnează după 6 luni
Realitate: Retinoizii îmbunătățesc textura pielii timp de 12 luni. Potrivit studiului realizat recent de Johnson & Johnson, retinoizii reduc aspectul ridurilor și uniformizează nuanța tenului timp de 12 luni. Și ce ar trebui să faci după ce trece un an? În niciun caz nu trebuie să alegi imediat un alt ingredient pentru că pielea s-a obișnuit cu acest tip de tratament. Cel mai bine ar fi să soliciți un produs cu o concentrație mai mare de retinol, eliberat pe bază de rețetă.