7 ingrediente cosmetice care agravează rozaceea
Rozaceea nu este o problemă care să afecteze serios sănătatea, ci este mai mult o problemă estetică. Are un impact puternic la nivel mental și emoțional.
Pielea înroșită, apariția capilarelor de sânge vizibile și micile denivelări apărute pe ten îți afectează încrederea și te fac să-ți ascunzi tenul sub multe produse de machiaj. Unele produse cosmetice pe care le folosești pot agrava rozaceea, de aceea ar trebui să le eviți.
„În cazul în care te confrunți cu rozacee, bariera de protecție a pielii este slăbită, prin urmare multe ingrediente care sunt sigure pentru tenul normal pot fi iritante pentru pielea predispusă la rozacee”, declară pentru byrdie.com medicul dermatolog Elizabeth Tanzi.
Iată ce ingrediente să eviți dacă ai rozacee:
Retinoizi
Deși tretinolul și alte tipuri de retinoizi sunt folosite pentru a trata rozaceea și a reduce aspectul pustulelor și denivelărilor apărute pe piele, medicul nu recomandă folosirea acestor ingrediente. Pentru că persoanele care au rozacee au de obicei pielea hipersensibilă, retinoizii, care sunt de obicei iritanți, accentuează aspectul înroșit al pielii și vasele capilare.
Peroxid de benzoil și acid salicilic
Peroxidul de benzoil, un ingredient folosit pentru tratarea acneei, nu este deloc recomandat în cazul rozaceei. Poate crește stresul oxidativ la nivelul pielii, accentuând inflamația și îmbătrânirea prematură.
Acidul salicilic, un alt tratament pentru acnee, funcționează prin dizolvarea acumulărilor de celule moarte și sebum, ceea ce poate usca și irita pielea afectată de rozacee.
Acid glicolic
În mod normal, acidul glicolic are capacitatea de a reda strălucirea tenului și de a-i uniformiza nuanța. Însă în cazul pielii cu rozacee, acest acid exfoliant este prea agresiv. Acidul glicolic provoacă o ușoară iritație și la nivelul tenului normal, prin urmare va avea un efect amplificat asupra pielii deja inflamate și roșii, așa cum este în cazul rozaceei.
Hidrochinonă
Acest ingredient este folosit pentru uniformizarea culorii pielii și estomparea petelor pigmentare. La fel ca și ingredientele de mai sus, hidrochinona este prea agresivă cu pielea afectată de rozacee, pe care o poate inflama și arde.
Alcool
Tonerele care conțin alcool sunt foarte iritante pentru piele, o usucă și accentuează aspectul înroșit. Acestea conțin de obicei etanol, un tip de alcool foarte iritant pentru piele. Cele mai multe tipuri de alcool sunt nocive pentru piele, cu atât mai mult pentru pielea afectată de rozacee.
Mentol și ulei de eucalipt
Cunoști acea senzație răcoritoare oferită de măștile pentru ten care conțin mentol? Această senzație la nivelul pielii este nocivă pentru persoanele care au rozacee. Este provocată de ingrediente precum mentol sau eucalipt, care cauzează mai mult un efect de usturime și arsură decât unul răcoritor în cazul celor care au rozacee.
Săpunurile obișnuite
Medicii averizează că săpunurile obișnuite, care au un conținut ridicat de detergent, conțin de obicei și alte chimicale precum lauril sulfat de sodiu. Acestea sunt foarte iritante pentru pielea afectată de rozacee și ar trebui evitate.
Ce produse să folosești pentru tenul cu rozacee
„Alege un gel de curățare delicat și hidratant. Ingredientul cetearyl alcohol, care se găsește în multe produse pentru pielea sensibilă, nu ar trebui să-i sperie pe pacienții cu rozacee. Nu este un agent care usucă pielea, ci este de fapt un emolient care îmbunătățește textura pielii și nu prezintă riscuri”, spune medicul dermatolog.
De asemenea, nu uita să testezi fiecare nou produs pe o zonă mică de piele de pe gât sau antebraț înainte de a aplica pe față, astfel încât să observi dacă pielea ta îl tolerează.